hirdetés

Előkerülhet egy elfelejtett, olcsó hitel

Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is.

hirdetés

Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
 
A 2010-es évek második felében, az alacsony kamatok korszakában a személyi kölcsönök vették át az uralmat a szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető hiteleknél, mert a 2000-es években megszokott magas kamatokhoz képest jóval olcsóbban elérhetőek voltak, egyben versenyre keltek a szabad felhasználású jelzáloghitelekkel is. Beszédesek még az idei adatok is. Az év első kilenc hónapjában a jegybanki adatok szerint közel 400 milliárd forint értékben kötöttek személyi kölcsön-szerződéseket a bankok, a szabad felhasználású jelzáloghitelek 62 milliárd forintos összegéhez képest. Ugyanakkor szeptemberben a személyi kölcsönök átlagos hitelköltség-mutatója 17,2 százalékot tett ki, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél ez 10 százalék alatt maradt, egészen pontosan 9,87 százalék volt. Vagyis utóbbiak jóval olcsóbban elérhetőek, igaz, mivel jelzáloghitelről van szó, a személyi kölcsönökhöz képest több adminisztráció kíséri a hitelfelvételt.
 
A két kölcsöntípus hitelköltség-mutatója közötti jelentős különbség a havi törlesztőrészletet is befolyásolja. Összességében a szabad felhasználású jelzáloghitelek a magasabb hitelfelvételi kiadások ellenére olcsóbbak lehetnek a hitelesek számára. A money.hu hitelkalkulátorai szerint 5 éves futamidő és 4 millió forintos hitelösszeg esetében a legkedvezőbb szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a teljes visszafizetendő összeg 100-300 ezer forinttal alacsonyabb lehet. 
 
A money.hu szerint kulcsfontosságú, hogy akár személyi kölcsönről, akár szabad felhasználású jelzáloghitelről van szó, a hitelfelvétel előtt alaposan át kell nézni a bankok kínálatát, mert jelentős eltérések lehetnek. Ahogy az is lényeges, hogy bár szabad felhasználású mindkét hiteltípus, olyan célra érdemes felvenni, amely hosszú távú beruházás. Például autóvásárlás vagy épp lakásfelújítás, ami pedig akár az ingatlan értékének emelkedésén keresztül megtérülő kiadás lehet. Ez különösen lényeges abból a szempontból is, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelhez ingatlanfedezet kell biztosítani. 
 
A szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatát és törlesztőrészleteit még kedvezőbben befolyásolhatja, ha a bankok között ezen a területen is fokozottabbá válik a verseny. 

hirdetés

Véleményvezér

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?
Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Csodaország lettünk. Már az akciós termékek is drágábbak itthon, mint külföldön.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo