hirdetés

Elképesztő pénzeket kérnek mostanában a garázsokért

Jelentősen nőtt a garázsok iránti kereslet, és az árak is ennek megfelelő ütemben emelkedtek, derült ki az Otthon Centrum hálózati adatainak összegzéséből. Az elmúlt évben a garázspiac pörgése már a lakáspiacon történteket idézte.
hirdetés

Az Otthon Centrum hálózatában tavaly értékesített garázsok ára országos összevetésben 18 százalékkal emelkedett egy év alatt, és átlagosan kicsivel már meghaladta az 5 millió forintot. Ezzel párhuzamosan a hálózati forgalom is látványosan megugrott, 2020-hoz képest két és félszeresére nőtt. A kereslet jelenlegi felfutása mögött a 2020-as esztendőben kirobbant Covid-járvány hatása is tetten érhető, amikor az utolsó vírusmentes évhez, 2019-hez képest különösen látványos volt a visszaesés.

(Fotó: depositphotos.com)

Ezután viszont a garázspiac a lakáspiachoz hasonlóan markánsan visszapattant, és a tavalyi kereslet a két évvel korábbi adatokkal összehasonlítva már 32 százalékkal magasabb volt - emelte ki Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A budai kerületekben alakult ki a legmagasabb, 5-6 millió forint közötti átlagár, a legdrágábbnak a XII. kerület bizonyult, míg legolcsóbbnak a XI. kerület.

A belvárosban jellemzően 5 millió forint körüli garázsárakkal szembesülhettek a vevők. A XIII. kerületben 4,7 a IX. kerületben 5,2 millió forintot fizettek átlagosan egy fedett gépkocsitárolóért.

A külső pesti kerületekben kicsit kedvezőbb áron, már 4-5 millió forint között hozzá lehetett jutni ugyanezért. A garázsok ára a legtöbb kerületben nőtt 2020-hoz képest: a XIII. kerületben 22 százalékkal, míg a III. kerületben 32 százalékkal magasabb áron lehetett tavaly garázst venni.

Ezzel szemben a XI. kerületben a növekedés mértéke csak 6 százalék volt. A vidéki nagyvárosokban a kereslet valamivel mérsékeltebb, hiszen több hely van a személygépkocsik tárolására. A garázsok a legtöbb megyei jogú városban 3-5 millió forint között keltek el tavaly. A városok között nem alakult ki számottevő különbség és a növekedés mértéke is 10 százalék alatt alakult.

Ugyanakkor a garázsok árazásában akár egy kerületen belül is jelentős eltérések adódhatnak. Az árakat jelentősen befolyásolja, hogy fedett tárolóról, mélygarázsról vagy különálló garázsról van szó. Jellemzően utóbbiak keltek el az átlagár felett, míg a fedett autóbeállók akár harmadával olcsóbbak voltak.

Az Otthon Centrum elemzési vezetője megjegyezte, az elhelyezkedésen kívül a garázs mérete és jellege is jelentősen befolyásolja az árat. Ahogy az is döntő szempont, hogy az adott környéken mennyire sűrű a beépítés, és milyen a közterületi parkolási lehetőség. Az új építésű projektek esetében nemigen van lehetőség alkura, jobbára listaáron mennek el a lakásokhoz épített garázsok, hiszen egyre többen szeretnének egy vagy akár több beállóhelyes gépkocsitárolót.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo