hirdetés

Elbizonytalanodtak a befektetők

Márciusban esett az euróüvezetre és a Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindex is a Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett adatai szerint.

hirdetés

A Sentix hétfőn publikált euróövezeti befektetői hangulatindexe márciusra vonatkozóan mínusz 11,1 pontra romlott az előző havi mínusz 8,0 pontról. Elemzők előzetesen javuló, mínusz 6,3 pontos márciusi adatra számítottak.

Márciusban október óta első alkalommal csökkent a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe, miután februárban 2022 márciusa óta a legmagasabb szintet érte el. Az index összetevői közül az aktuális üzleti helyzet megítélése márciusban immár ötödik hónapja mutatott emelkedést, a hat hónapra előretekintő kilátások megítélését számszerűsítő mutató azonban romlott.

Az aktuális helyet értékelése mínusz 9,3 pontra, 2022 júniusa óta a legmagasabbra emelkedett mínusz 10,0 pontról, a kilátások megítélése pedig mínusz 13,0 pontra esett márciusban, miután februárban 2022 februárja óta a legmagasabbra, mínusz 6,0 pontra emelkedett.

Március elején egyértelmű visszaesést mértek a Sentix által megkérdezett mintegy 1300 befektető gazdasági várakozásaiban. A következő hat hónapban a befektetők az eurózóna gazdasági helyzetének romlására számítanak - áll a Sentix jelentésében.

Az összetett index alakulása alapján a Sentix szerint az euróövezeti stagnálás valószínűsége könnyen ismét recessziós félelmekbe csaphat át, az általános gazdasági helyzet továbbra is törékeny. A kilátások indexének romlása alapján nehéz hónapok következnek, trendfordulóra nem lehet számítani. A pénzkínálat növekedése továbbra is gyenge, ez a kamatok emelkedésével együtt valószínűleg komoly terhet ró a gazdaságra az év további részében.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo