hirdetés

Durván nőttek az árak az iparban

Megdobták az áremelkedést az alapanyag- és energiaárak és a munkabérek növekedése.
hirdetés

Az ipari termelői árak februárban az egy évvel korábbihoz viszonyítva 22,4, az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőttek. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölt adatai szerint februárban az ipari termelői árak átlagosan 22,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítés árai 35,6, az exportértékesítésé 15,7 százalékkal növekedtek.

Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, valamint a munkabérek emelkedése befolyásolta. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 1,5, az exportértékesítési 1,2, az ipari termelői árak összességében 1,3 százalékkal nőttek.

(Forrás: KSH)

2022 februárjában a 2021. februárihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 35,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 24,4, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 64,5 százalékos volt a drágulás.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 48,5, a beruházási javakat gyártókban 9,3, a fogyasztási cikkeket gyártókban 15,6 százalékkal nőttek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 15,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 10,6, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 173 százalékos volt a drágulás.
Január–februárban a 2021. január–februárihoz képest a belföldi értékesítés árai 35,7, az exportértékesítéséi 15,6 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 22,4 százalékkal nőttek.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo