Duplán drágul a külföldi nyaralás, máshol is nagy az áremelkedés, plusz többe kerül a valuta

Drasztikusan csökkent a járvány miatt az elmúlt években a horvátországi utazások száma, az idén egyelőre kérdés, hogy mennyit sikerült ledolgozni a hátrányból. Az infláció és az árfolyamok miatt nagyobb költséggel érdemes számolni, mint mondjuk 2019-ben, de a money.hu szerint vannak megoldások arra, hogy az érintettek valamennyit faragjanak a kiadásokon.

A külföldön nyaraló magyarok körében a legkedveltebb célpont Horvátország, az Adria partja. A koronavírus-járvány miatt az utóbbi két évben nagyon visszaesett a horvát tengerpartra utazók száma. A járvány előtt, 2019-ben 1,1 millió utazás keretében 4,5 millió napot - vendégéjszakát - töltöttek honfitársaink dél-nyugati szomszédunknál.

Az olcsó külföldi nyaralást elfelejthetjük (Kép: Pixabay)

A számla pedig több mint 57 milliárd forintról szólt, vagyis ennyit költöttek a Horvátországba utazók 2019-ben. A pandémia miatt 2020-ban a kiutazások száma 400 ezerre csökkent és 2021-ben is csak 548 ezer útról volt szó, azaz még bőven van mit ledolgoznia az Adria szerelmeseinek – emlékeztetnek a money.hu szakértői.

Romló árfolyam, emelkedő árak

Bár a pandémia visszahúzódóban van, ami a nyaralási kedvet fokozhatja, ám a bizonytalanabbá vált gazdasági helyzet, a meredeken emelkedő hazai infláció miatt egyelőre kérdés, hogy az idén hányan veszik az irányt a horvát és dalmát tengerpart felé. Akik így tesznek, azoknak a már említett áremelkedés miatt a korábbi évekhez képest nagyobb utazási büdzsével érdemes készülniük az útra. Egyrészt az élelmiszerárak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte, így Horvátországban is emelkednek. Márciusban 7,3 százalékos volt a tizenkét hónapra "visszatekintő" horvátországi infláció, ezen belül az élelmiszereknél közel 11 százalékos áremelkedést mért a zágrábi statisztikai hivatal.

Emellett az árfolyamok miatt is nagyobb kiadással lehet számolni. 2019 nyarán 43-45 forintba került egy horvát kuna, idén május elején ugyanakkor már 50 forintnál is többet kérnek egy kunáért, a váltóhelyeken 52 forint körül van az átlagos váltási árfolyam a money.hu összegzése szerint. Persze a nyárig az árfolyamok még változhatnak, ám a trendek egyértelműen a drágább nyaralás irányába mutatnak.

Még a pénzfelvétel is olcsóbb lehet bankkártyával

A járvány alatt a magyarok többsége megszokta és megszerette a bankkártyát, a plasztik és a mobilfizetés kényelméről és biztonságáról a nyaralás során sem kell lemondani, mert a kártyát Horvátországban a legtöbb helyen elfogadják. Fontos ugyanakkor tudni, hogy míg Magyarországon jogszabályok tiltják, Horvátországban a kereskedők elutasíthatják a kis összegű kártyás fizetést, vagy exta díjat (surcharge) számolhatnak fel rá – emlékeztetnek a money.hu szakértői. Szerencsére, ez nem gyakori, jellemzően a kisebb boltokban fordul elő.

Persze előfordulhat, hogy kint mégis készpénzre van szükség, akkor azonban résen kell lenni. Sokan a drága ATM-es készpénzfelvételi költségek kiatt esküsznek az itthoni pénzváltásra, pedig kis körültekintéssel számottevően csökkenthető a külföldi, így horvátországi ATM használat is. A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy több bank is ajánl kedvezményes készpénzfelvételt külföldön. Ezek döntő részben ahhoz kapcsolódnak, hogy a magyar bankok egy-egy bankcsoport részei, ahol a bankcsoport ügyfelei kedvezményes, akár hazai pénzfelvételi díjak mellett juthatnak pénzhez. Ezzel a lehetőséggel élhetnek a CIB, az Erste, az OTP és az Unicredit hazai ügyfelei, hiszen mindegyik banknak van horvát leánybankja.

A jelenleg elérhető ajánlatok közül a legolcsóbb megoldást a CIB kínálja, amelynek Visa Inspire kártyájával az anyacég, az IntesaSanpaolo hálózatában díjmentesen tudunk külföldön is pénzt felvenni. Bankfüggetlen ajánlatként pedig a Gránit Bank Platinum Mastercard kártyáját lehet ajánlani, amellyel bármely külföldi bankautomatából havonta két alkalommal díjmentes a készpénzfelvétel a kártyára beállított ATM-limit erejéig. Fontos ugyanakkor előzetesen tájékozódni, mert a kedvezményes ajánlatok bankkártyánként és számlacsomagonként is eltérhetnek.

A bank tehát nem számít fel érte külön díjat, ettől természetesen az adott külföldi ATM-üzemeltetők még kérhetnek díjat a külföldi bankkártya használatért, igaz erről a pénzfelvétel előtt tájékoztatniuk is kell az ATM monitorján.

Fájdalom, a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével külföldön nem élhetünk.

Kunában fizessünk

A kártyás vásárlás összegét ugyanúgy befolyásolja az árfolyam, e téren pedig a money.hu szakértői szerint érdemes óvatosnak lenni. Amennyiben a kártyaelfogadó terminál felkínálja a lehetőséget, hogy forintban is lehet fizetni, érdemes kunában fizetést választani. A forintban történő fizetésnél használt Dinamikus valutaváltás (Dynamic Currency Conversion - DCC) szolgáltatásnál ugyanis a terminált működtető bank árfolyamát kapjuk, ami rosszabb, mint a saját bankunk és a kártyatársaság váltási árfolyama, mivel a kinti bank már eleve olyan árfolyammal számol, amely neki kellő fedezet nyújt az „egzotikus" valuta, a magyar forint visszaváltására.

Véleményvezér

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo