Emelkedhet a halrudacskák ára a boltokban, ugyanis a legfontosabb alapanyag, az alaszkai tőkehal húsáé is emelkedik. Német lapértesülések szerint az Iglo és a Frosta 15 százalék körül áremelést javasol a kiskereskedelmi láncoknak. Az alaszkai tőkehal iránti igény növekedését a kínai piac éhsége okozza. Ennek következtében az amerikai halászati konszernek az elmúlt időszakban jelentősen emelték az áraikat.
A halfogyasztás növekedése egyébként globális jelenség. Mint azt a Piac & Profit korábban megírta, míg 1961-ben 9 kilogramm volt az egy főre jutó éves halfogyasztás, mára ez 20,2 kilogrammra nőtt, mert az egészségtudatos fogyasztók étrendjében kiemelt helyet kapott a hal. Ugyanakkor a tengeri halállomány 33,1 százaléka túlhalászott, vagyis intenzívebben (gyorsabban és nagyobb mértékben) halásszuk a halakat, mint ahogy az állomány reprodukálni tudná magát. Közben egyébként a kifogott halak 35 százalékát kidobjuk. Ez nem azt jelenti, hogy minden harmadik hal a kukában végzi, hanem hogy a hal testének bizonyos részeit egyszerűen nem hasznosítjuk.