44 százalékos drágulás az élelmiszereknél
Egy év alatt az élelmiszerek árai 43,8 százalékkal nőttek, ami érdemi gyorsulás a tavaly év eleji 3 százalék körüli növekedéshez képest. Ezen belül a sertéshús árak novemberben 28,9 százalékkal nőttek. A baromfihús árak 54,4 százalékkal, a (fogyasztói kosárban) kisebb súlyú marhahús árak 47 százalékkal emelkedtek. A párizsi, kolbász árak 37,5 százalékkal nőttek, a szalámi, sonka árak pedig 34,2 százalékkal emelkedtek. Az árkorlátozások által érintett tejárak átlagosan 52,9 százalékkal emelkedtek, mivel a korlátozások által nem érintett tejárak meredeken emelkedtek (míg az érintett 2,8 százalékos UHT tej ára alig változott, jelentősen emelkedett az 1,5 százalékos és 2,8 százalékos ESL tej ára).
Az étolaj ára 3,2 százalékkal, a liszté 8,7 százalékkal (ezen belül a búzafinomliszt ára alig változott, de ellenben a rétesliszt emelkedett), a cukoré 12,4 százalékkal emelkedett, az azóta bekövetkezett meredek drágulás miatt jóval magasabb lennének az árak. A sajtok ára 78,8 százalékkal, az egyéb tejtermékek 79 százalékkal, a vaj, vajkrémek árai 77,3 százalékkal emelkedtek. A tojás ára 102,9 százalékkal, a margariné 60,3 százalékkal, a sertészsíré 89,4% emelkedett. Novemberben a kenyér 81,8 százalékkal, a péksütemények 54 százalékkal, a száraztészta 70,8 százalékkal, az édesipari lisztesáruk 69,1 százalékkal drágultak, míg a burgonya árai 45,5, gyümölcsök árai pedig 28,5 százalékkal emelkedtek. A munkahelyi étkezésé 29,5 százalékkal, az éttermi étkezésé 28,3 százalékkal drágult.