Csak jövőre kezdődhet az érdemi visszapattanás az irodáknál

Már lát bizonyos pozitív jeleket az MNB, de az üzleti ingatlanok többségénél csak az év vége felé és még inkább jövőre lehet érdemi kedvező változásokra számítani - derült ki a jegybank jelentéséből, aminek részleteit szerdán mutatták be online sajtótájékoztatón.

Legutóbb tavaly októberben foglalkozott a szektorral a jegybank, akkor, a járvány második szakaszában voltunk és nagy visszaesésről számolt be az MNB. Már akkor is látszott, hogy az ipar-logisztika kivételével minden kereskedelmiingatlan-szegmensben csökkent a kereslet, a foglaltsági-kihasználatlansági adatok romlottak, a kiskereskedelmi szegmensben pedig bérleti díjcsökkenés is mutatkozott - írta laptársunk, az Mfor.hu.

A lap utalt rá, hogy a 2020-as év második felét a közelmúltban elemezték és kiderült, hogy a járvány harmadik hulláma tovább rontotta a mutatókat. A kiskereskedelmi egységeknél a látogatók száma és a forgalom is 40 százalékkal zuhant, a bérleti díj ugyan 20 százalékkal mérséklődött, de ez alig enyhített az üzletek terhein. (Rengeteg került a csőd szélére, írtuk ezzel kapcsolatban a közelmúltban.)

(forrás: CPI)

A leértékelődésből adódó befektetői érdeklődés várható növekedésére vonatkozó kérdésünkre az MNB szakértői azt mondták: opportunista befektetők feltűnése nem valószínű, ugyanis nincs túlkínálat plázákból, ami lejjebb vinné az árakat, ezen kívül a lakosság javuló jövedelmi helyzete miatt a kiskereskedelmi üzletekben kínált áruk kereslete emelkedni fog, s ez javítja a központok tulajdonosainak helyzetét. Azt viszont elismerték, hogy a központok mögötti finanszírozási feltételek szigorodtak az elmúlt évben, s a kiskereskedelmi szektor nem túl népszerű a bankok körében, nem nagyon sietnek finanszírozni vagy refinanszírozni ilyen projekteket.
A mostani jelentésben a tavaly őszihez hasonlóan jelentős kockázatokat azonosítottak az irodapiacon. Tartósnak vélték az otthoni munkavégzést, ami kihatással lesz az irodapiaci keresletre. Nagy Tamás igazgató így fogalmazott:
"Már nem lehet leállítani a megkezdett és 2021-2022-es átadású beruházásokat, így a következő 1-2 évben 12 százalékos állománybővülés és 10 százalék fölötti kihasználatlanság várható (jelenleg 9 százalék - a szerk.)"
Az MNB által életre hívott Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) meglátása szerint - erre utalt az igazgató is - a járvány ellaposodása után egyfajta hibrid munkavégzés lesz szinte mindenütt az országban."Heti egy nap home office mintegy 20 százalékos keresletcsökkenést hozhat" - fűzte hozzá. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a foglalkoztatottság vélhetően 4-5 százalékkal is növekedhet, ami mégiscsak lassíthatja az irodai kereslet esését.

Biztosnak látszik, hogy a kereslet alacsonyabb szinten normalizálódik a COVID előtti időkben megszokott "normális" szinthez képest. Az MNB előrejelzése szerint a B és C kategóriájú irodaházaknál lehet további bérletidíj-csökkenésre számítani, ami befektetési kockázat.

Itt szintén rákérdeztünk arra, hogy az MNB milyen mértékű szigorításra számít az irodaprojektek finanszírozásánál. Azt a választ kaptuk, hogy tavaly 30-ról 50 százalékra vagy afölé emelkedett a bankok által elvárt előbérlet aránya, de idén ezen már nem emeltek, inkább stagnál ez a mutató, itt is lassú normalizálódás várható. Általában is elmondható, hogy az üzleti ingatlanok legtöbb csoportjának a finanszírozása kikerült a bankok fókuszából. A pénzintézetek az ipari és logisztikai központokat és a lakásberuházásokat részesítik előnyben, ezekre adnak pénzt.

Tavaly a befektetési hozamok évek óta tartó csökkenése megállt, a prime hozamok az iroda és kiskereskedelmi szegmensekben emelkedtek, míg az ipar-logisztika esetén nem változtak. A LITT szakemberei a befektetési aktivitás növekedésének elindulását 2021 végére és 2022 elejére várják. Telkek iránt már most is hatalmas az érdeklődés.

A szállodákban és a kiskereskedelmi ingatlanokban a cél még hosszú ideig a fenntartási költségek fedezéséhez szükséges forgalom elérése. Már akkor látszott, hogy a reálgazdasági kilábalás a korábban vártnál jobban elhúzódhat, s ez e két területre hat leginkább negatívan. Az MNB mindamellett érzékeli, hogy a szállodaberuházók rugalmasan igyekeztek a kereslethez igazítani a fejlesztéseiket, tavaly év végére a 2019-es 7000 tervezett új szobaszámot 4000 körülire vitték le. A jegybank szerint a régió más fővárosaihoz képest Budapest ezen a téren kicsit jobban áll, a külföldi turizmus várhatóan lassan visszatér és ez indokolttá teheti a tervezett beruházások zömét.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo