hirdetés

Bebetonozott várakozások

A K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb, második negyedéves eredményei alapján egyértelműen kivárás jellemző a legnagyobb hazai cégekre. A következő egy évben alacsony, csupán 1,6%-os árbevétel és 1,1%-os profitnövekedést terveznek, miközben nem látható a dolgozói létszám vagy a beruházások számottevő növelésének szándéka.
hirdetés

Kép: SXC

A nagyvállalatok tervezett gazdasági aktivitását előrejelző K&H nagyvállalati növekedési index az előző negyedévhez hasonlóan a második negyedévben is 6 pontot ért el. „Úgy látjuk, hogy a nagyvállalatokra jelenleg a kivárás jellemző. A pénzügyi eredményeket, beruházásokat és a foglalkoztatottak számát tekintve is nem igazán számítanak nagy fordulatra a következő egy évben a hazai nagyvállalatok. Ezt jelzi, hogy nemcsak a fő index értéke változatlan, de azon belül az egyes területek megítélésénél is a stagnálást prognosztizálók vannak többségben” – tájékoztatott az eredményekről Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

„A makrokörnyezet és a saját növekedésük megítélését illetően azonban jól látható különbség van, hiszen míg az előbbi részindex -1, addig ez utóbbi 8 ponton áll. Ez azt jelenti, hogy a gazdasági környezet alakulásával kapcsolatban gyakorlatilag semleges, míg a cég helyzetét illetően enyhén optimista állásponton vannak a hazai nagyvállalatok.

A pénzügyi eredményeket azonban az eddigiekhez képest jóval visszafogottabban tervezik a vállalatok. Az infláció mérséklődésével az árbevétel növekedésére vonatkozó átlagos várakozás 1,6%-ra, míg a tervezett átlagos profitnövekedés 1,1%-ra zsugorodott. Ennek oka, hogy a következő egy évben inkább a pénzügyi eredmények stagnálását valószínűsítik, miközben nagymértékben visszaesett a kifejezetten növekedésre számító cégek aránya: növekvő árbevétellel a vállalatok negyede számol az egy évvel ezelőtti 46%-hoz képest, míg profitnövekedést csupán közel minden ötödik cég vár (19%) a korábbi 37% helyett.

A beruházásokkal és a foglalkoztatottak létszámának bővítésével kapcsolatban egyaránt várakozó állásponton vannak a nagyvállalatok. A következő egy év során a vállalatok döntő többsége (87%) változatlan dolgozói állománnyal kalkulál, míg 63%-uk egyáltalán nem tervez beruházást.

Nem számolnak adóemeléssel a vállalatok
Amellett, hogy a hazai nagyvállalatok mindegyike növekedést vár továbbra is, rövidtávon visszafogottabbak, középtávon azonban bizakodóbbak lettek a hazai gazdaság fejlődését illetően. A következő egy év során a cégek zöme nem vár számottevő adó- és járulékemelést – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legutóbbi adataiból.
hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo