hirdetés

Bajban a németek: itt a recesszió

Recesszióba csúszik a német gazdaság a DIW Berlin gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométerének szeptemberi állása alapján.

hirdetés

A DIW Berlin harmadik negyedévre vonatkozó konjunktúrabarométere szeptemberben 79,8 pont lett, bő egy ponttal az augusztusi érték felett. A mutató a csekély javulással együtt is messze a német gazdaság átlagos növekedését jelző 100 pontos küszöbérték alatt maradt. Vagyis minden jel arra mutat, hogy a német gazdaság recesszióba csúszik.

Minden közrejátszik a német gazdaság lassulásában (Fotó: Depositphotos)Minden közrejátszik a német gazdaság lassulásában (Fotó: Depositphotos)

A DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet konjunktúramutatója 2020 második negyedévében érte el a legalacsonyabb értéket 56,2 ponton, amiről a harmadik negyedévben 133,4 pontra szökött fel. Az azóta eltelt idő alatt mindvégig 100 pont felett tartózkodott, eltekintve az idei második negyedévtől, amikor újból az átlagos növekedési ütemet jelző küszöbérték alá húzódott vissza.

Az energiaválság, a magas infláció, valamint a globális gazdasági növekedés lassulása mind fékezi a német gazdasági növekedést.

"Németország recesszióban van, és sajnos jelenleg nincs fény az alagút végén" - foglalta össze a felmérés megállapításait Guido Baldi, a DIW gazdasági szakértője. "Az orosz-ukrán háború annak minden következményével együtt 2022-ben és 2023-ban nagyjából a bruttó hazai termék öt százalékára becsült növekedési elmaradást okozhat Németországban".

Az energiaárak hatalmas emelkedése a vásárlóerő drámai mértékű csökkenését eredményezi, és azzal fenyeget, hogy sok vállalat számára a termelés veszteségessé válik. Ráadásul az ukrajnai háború nemcsak energiaválsághoz és magas inflációhoz vezet a legtöbb fejlett gazdaságban, hanem jelentősen alacsonyabb növekedéshez, sőt egyes esetekben recesszióhoz is. A kínai növekedés lassulása pedig további terhet ró az exportorientált német gazdaságra - írja a DIW elemzése.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo