hirdetés

Az életünket kockáztatva spórolnak a lakóparkok építtetői

Az új lakóparkok beruházói gyakorta nem veszik komolyan a kéményseprők ajánlásait. Később pedig kiderülhet, a rosszul megtervezett kéményt vissza kell bontani, ami többletterheket róhat a vevőre. A pénzügyi válság arra kényszeríti a saját lakást építő családfőket, hogy olcsóbb kéményeket építsenek be új otthonukba, ami később veszélyes is lehet.
hirdetés

Az új lakóparkok kb. 60 százaléka egyszerűen "elfelejti" kikérni a kéményseprők véleményét a beépítendő kéményrendszerekről, ezeket gyakorta vissza is bontatják, ha az elkészül, amelynek árát természetesen a vevőnek kell megfizetnie - jelentette ki Szili Balázs, a Forest Hill - Neocity Group igazgatója. Történik mindez annak ellenére, hogy a kéményseprő-ipar napjainkban olyan magas szintű szaktudással rendelkezik, hogy már az épület megtervezésekor hasznos tanácsokat tud adni tervezőknek, tulajdonosoknak a biztonságos, energiatakarékos és optimálisan környezetbarát égéstermék-elvezetésre, vagyis a kémények kiépítésére vonatkozóan.

A szakemberek tanácsadást, véleményezést és tervellenőrzést is végeznek a tervezési stádiumban, a kivitelezés különböző stádiumaiban, majd használatbavételi engedély kiadásához kötelezően elvégzik a helyszíni szemlét. Nagyon sok tervező, építtető, kivitelező azonban nem veszi igénybe a tanácsadást és az előzetes tervellenőrzést, így a használatbavételi engedélyezés is sok bosszúságot és többletköltséget okozhat. - nyilatkozta a fővárosi kéményseprőktől kapott információk alapján Szili Balázs.

A depresszió és a több tízezer forint

A válság kihat a családi házak építési piacára is. Sokan most azon gondolkodnak, hogy olcsóbb termékekből építik fel lakásaikat. Jó példa erre, hogy sokan most gyengébb minőségű, de alacsonyabb árfekvésű kémények iránt érdeklődnek a piacon. Hosszabb távon ez életveszélyes is lehet - állítja Komlós Andor a Leier építőipari csoport igazgatója. A minőségi romlás pedig tovább ronthatja a halálozási statisztikákat. Hiszen a legtöbb kémény gazdája nem törődik a karbantartással, sőt be sem engedik lakásukba az ellenőrzést végző kéményseprőket. Ezek az emberek veszélyben élnek.

A rosszul működő kémény ugyanis gyakorta okoz fejfájást, de nem ritka az sem, hogy a lakók depressziója, fáradékonysága mögött is az oxigénhiányos, szén-monoxiddal telített levegő húzódik meg. Mindez azt eredményezi, hogy évente 15-20 ember is meghal, csak azért mert nem ellenőrizték rendszeresen kéményeiket. A halálozás mellett, más számadatok is azt bizonyítják érdemes jó minőségű kéményt venni és azokat karbantartani: ha például nem szelel elég jól egy kémény, akkor az akár 5-10 százalékkal is ronthatja a fűtés hatékonyságát, ami egy szezon alatt többtízezer forint többletkiadást is jelenthet.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo