Az útépítések húzták a beruházásokat

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2013 II. negyedévében 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építési beruházások 5,8, a gép- és berendezésberuházások 2,4 százalékkal emelkedtek. Az adaton az elemzők is meglepődtek.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az autópálya- és az alsóbbrendű utak építési dömpingje húzta a beruházásokat - Kép: Pixabay

A beruházások emelkedését elsősorban a nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 13,2 százalékos növekedése okozta, aminek nagyobb részét az alsóbbrendű útvonalak, egyéb útépítések és autópálya építések jelentették. Ezenkívül az ágazatban jelentős járműbeszerzés is történt. Számottevően emelkedett a beruházási volumen a víz- és hulladékgazdálkodás területén (79,3%), a víztisztítási és csatornázási projektek eredményeképpen.(Több felmérés szerint is túljutott a mélyponton a vállalkozások beruházási szándéka.)

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentős bővüléséhez (48,8%) továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek, egyéb középületek felújítása és a katasztrófavédelmi fejlesztések járultak hozzá. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 80,2 százalékos növekedése a szállodák épületei felújításának és bővítésének köszönhető. Jelentősen nőttek a beruházások a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (55,6%) és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (30,7%) nemzetgazdasági ágakban, ami egyedi nagy beruházások eredménye. (Az MNB növekedési hitelprogramja is fokozza a beruházási kedvet.)

A feldolgozóipar esett

A több mint egynegyed súlyt képviselő feldolgozóipar beruházásai a tárgynegyedévben 0,5 százalékkal maradtak el 2012 II. negyedévitől. Az I. negyedévben kezdődött mérséklődés közel három évig tartó volumenbővülés után következett be. Csökkenést a feldolgozóipari alágak felénél regisztráltak. A nagyobb súlyt képviselő ágazatok közül jelentősen visszaestek a beruházások a gyógyszeriparban és a járműgyártásban, ugyanakkor nőttek a beruházások a gumi, műanyag, nem fém ásványi termék, illetve a gép, gépi berendezések gyártása területén. Jelentősen visszaestek a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (24,8%) nemzetgazdasági ág beruházásai. A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 8,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Továbbra is elmaradtak az oktatás (5,3%) és humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágak (6,8%) beruházásai az előző év azonos időszakitól.

Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 2013 II. negyedévében a beruházások lényegében stagnáltak (–0,1%). 2013 I. félévében 1659 milliárd forintot költöttek beruházásra, összehasonlító áron 1,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Meglepődtek az elemzők

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője óriási meglepetésnek nevezte a bővülést. Hozzátette, hogy ez hét éve nem látott növekedést jelent. Kedvezőnek nevezte, hogy mind az építési, mind a gépberuházások növekedtek. A beruházásokat elsősorban a szállítás, raktározás ágazat 13,2 százalékos növekedése húzta az útépítéseknek, autópálya-építéseknek, illetve a tömegközlekedési járműállomány felújításának köszönhetően - jegyezte meg.

"Feltehetően véget ért a beruházások hét éve tartó szinte folyamatos visszaesése, mivel a következő időszakban az EU által támogatott beruházások tovább gyorsulhatnak, a javuló külső és belső keresleti kilátások hatására pedig élénkülhet a beruházási kedv a versenyszférában is" - fogalmazott az elemző.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint az idén még visszaesés valószínű, és jövőre várható érdemi emelkedés. Mint mondta, a bruttó hazai termék előzetes második negyedéves adataiból arra lehetett következtetni, hogy továbbra is csökkentek a beruházások, ezzel szemben éves alapon jelentősen emelkedtek. Úgy látja, hogy elsősorban az uniós forrásokból megvalósuló beruházások húzták felfelé az adatot.

Apró lépésekkel halad a magyar gazdaság
A bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg az első negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo