hirdetés

Az olaszok nyaralását elviszi az infláció

Több mint tizenötmillió olasz indul el nyaralni július első hétvégéjén, de a felmérések szerint a kétgyerekes családok legfeljebb egyhetes vakációt engedhetnek meg maguknak az infláció miatt - közölte a Coldiretti termelői szövetség.
hirdetés

Megteltek az autósztrádák a nyaralásra indulók járműveivel. A legnagyobb forgalom természetesen a tengerpartokhoz tart déli irányban.

Fékezett habzású nyaralás jutott az olaszoknak (Fotó: Pixabay)

A Coldiretti adatai szerint 15,4 millióan mennek július első felében szabadságra, hét százalékkal többen mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A termelői szövetség azonban a rendkívüli, a városokban elviselhetetlen hőségnek tulajdonítja az elutazások számának növekedését, nem pedig az anyagi lehetőségeknek.

A termelői szövetség rámutatott, hogy júniusban tavalyhoz képest hatvanhét százalékkal többen vettek ki nyári szabadságot, mivel akkor alacsonyabbak voltak az árak.

Az olaszok többsége a belföldi utazást választja, valamivel több mint huszonkét százalékuk nyaral külföldön.

A La Repubblica napilap számításai szerint a családok többsége csak legfeljebb egyhetes vakációt engedhet meg magának az infláció miatt. Drágább a szállás, az étterem, a közlekedés és a kirándulás is, "mindenhol árdrágulás van" - írta az újság.

Egy kétgyerekes családnak egy hét a tengerparton a tavalyi valamivel több mint négyezer euró helyett az idén közel ötezer euróba kerül. Ugyanaz a hegyekben a tavalyi háromezer-nyolcszáz euró helyett most több mint négyezerbe.

A fogyasztóvédelmi Federconsumatori szövetség szerint az egyhetes "nem luxus színvonalú" családi vakáció, amely során nem akarnak lemondani a bárban fogyasztott csésze kávéról vagy a gyerekeknek vásárlandó fagylaltról, tavalyhoz képest 16,8 százalékkal kerül többe. Az olaszok nagy részének a literenkénti több mint kéteurós üzemanyagár is nehézséget okoz, így vonattal közlekedik a kedvezményes napokon: júniusban az eladott vonatjegyek száma kilencven százalékkal nőtt.

A La Repubblicának nyilatkozó Marina Lalli, a Federturismo idegenforgalmi szövetség elnöke elmondta, hogy egy 170 szobás szálloda energiaköltsége hatvan százalékos foglaltsággal egy év alatt 38 ezer eurótól 78 ezer euróra emelkedett. Az éttermek is megnövekedett kiadásokkal számolnak: a tojás ára ötven százalékkal, a vajé huszonhárommal, az étolajé hetvennel emelkedett, ami az asztalokra kerülő fogásokat is drágítja. A hal, megemelkedett ára miatt, "ritkasággá" vált, és több étterem le is vette a menüjéről.

Az Istat statisztikai hivatal szombati adatai szerint a júniusi nyolc százalékos infláció a legmagasabb, amelyet 1986 januárja óta mértek. A Corriere della Sera napilap kormányforrásokra hivatkozva azt írta, hogy a szakemberek őszre olyan állapotokat jósoltak az infláció miatt, amelyek a vietnami háború idején voltak tapasztalhatók.

Pier Carlo Padoan közgazdász, volt pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a drágulás "még hosszú ideig fog tartani, és ősszel nehéz időszak várható".

A nyaralási főszezonnak hagyományosan augusztus közepe számít Olaszországban. A kormány egyelőre csak augusztus elejéig hosszabbította meg az üzemanyagadók literenként harminc centtel való csökkentését. (MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo