hirdetés

Az inflációra hivatkozva 20-50 százalékkal emeli jövőre a GVH eljárásainak díjait

2022. december 1-jén került kihirdetésre egy terjedelmes salátatörvény, mely többi között a magyar versenytörvényt (Tpvt.) is számos helyen módosítja. Nem csak a díjak és bizonyos bírságösszegek emelkedtek az infláció miatt, de egy új eszköz is bevezetésre került, mellyel élhet a GVH. Kovács Márk, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a legújabb változásokat.

hirdetés

Összefonódás-bejelentési eljárást érintő módosítások

Küszöbszámok és díjak

Az egyik legszembetűnőbb módosítás az összefonódás-bejelentési küszöbszámok és az eljárásért fizetendő díj megemelése.

Eddig akkor kellett egy összefonódást bejelenteni, ha az érintett vállalkozáscsoportok magyar árbevétele együttesen meghaladta a 15 milliárd forintot, és volt legalább két olyan érintett vállalkozáscsoport, melyek legalább egymilliárd forint magyarországi árbevétellel rendelkeztek. A módosítást követően az együttes küszöbszám 20 milliárd forintra emelkedik, míg az egyéni küszöbszám másfélszeresére, 1 milliárdról 1,5 milliárd forintra.

Szintén emelkednek az igazgatási szolgáltatási díjak: a versenyfelügyeleti eljárás ("Phase I") díja 3 millió forintról 4 millió forintra nő, míg teljes ("Phase II") eljárásban 15 millióról 19 millió forintra.

Az emelést a jogalkotó az inflációval indokolta.

Végrehajtási tilalom megsértésének szankciói („gun jumping")

Változnak a kötelező bejelentési kötelezettséget elmulasztó, bejelentés nélkül végrehajtott összefonódásokra kiszabható bírságok is. Az érintett vállalkozások számára jó hír, hogy eltörlik a bírság kötelező legkisebb összegét, így adott esetben a GVH akár el is tekinthet bírság kiszabásától. Ugyanakkor kétszázezer forintról háromszázezer forintra nő a napi bírságmaximum összege, melyet szintén az inflációval indokolt a jogalkotó: a korábbi összeg már nem rendelkezett elég elrettentő erővel.

Egyéb pontosítások

A törvénymódosítás egyéb pontosításokat is tartalmaz, mely korábbi gyakorlati problémákra reflektál. Bekerültek például a befektetési alapok és a befektetési alapkezelők egyes tranzakciói a bejelentés alóli kivételek közé. Továbbá a szakma kérésére egyértelművé tette a jogalkotó, hogy ha a kötelező bejelentési küszöbszámokat nem érik el a vállalkozások, akkor az 5 milliárd forint árbevételt meghaladó összefonódások bejelentése valóban csak egy lehetőség és nem kötelezettség - akkor sem, ha a vállalkozások számára nem egyértelmű, hogy az összefonódás nem jár káros versenyhatásokkal. Szintén egy korábbi gyakorlati jogértelmezési problémát zár rövidre a jogalkotó, amikor egyértelműsíti, hogy az árbevételi küszöbszámokat mely időponttól kell számítani az összefonódás felek általi bejelentése esetén, és mely időponttól, ha az összefonódást hivatalból vizsgálja a GVH, azaz pontosan melyik üzleti évre vonatkozó éves beszámoló lesz irányadó

Új eszköz a GVH kezében: felszólító levél küldésének lehetősége

A GVH elnöke 2023. január 1-jétől egy új eszközzel is élhet a vállalkozások jogkövető magatartásra bírása érdekében: felszólító levélben fejezheti ki aggályait a feltételezett jogsértő magatartással kapcsolatban.

Kovács Márk ügyvéd (Fotó: Schönherr)
Kovács Márk ügyvéd (Fotó: Schönherr)

Erre olyan esetben lesz majd lehetőség, amikor megfelelő információk és bizonyítékok híján a jogsértés ténye még nem valószínűsíthető megalapozottan, de a piaci folyamatok arra utalnak, hogy feltételezhetően jogsértő magatartás áll a háttérben.

A felszólító levél nem a versenyfelügyeleti eljárás része lesz, nem eredményezi jogsértés megállapítását sem. Ha az érintett vállalkozás a felszólító levélre adott válaszában sikeresen eloszlatja a GVH kételyeit a jogsértés kapcsán, vagy vállalja, hogy magatartását összhangba hozza a jogszabályi elvásárokkal, akkor elkerülhető a formális eljárásindítás a GVH részéről – ismerteti Kovács Márk ügyvéd.

„Érdekesség, hogy a GVH a honlapján is közzé fogja tenni a feltételezett jogsértést, az érintett piacot, és az érintett piacok bontásában a tárgyévben kiküldött felszólító levelek számát tartalmazó listát, mely a címzettek nevét nem fogja tartalmazni. Így a piaci szereplők a GVH honlapjáról is tájékozódhatnak, hogy a versenyhivatal milyen magatartásokat tart aggályosnak.”

A versenytörvénybe is átültetésre kerülnek a digitális piacokról szóló új EU jogszabályok – új hatáskört kap a GVH

A hamarosan élesedő új Digital Markets Act („DMA") rendelet azt hivatott biztosítani, hogy a „kapuőrnek" nevezett nagy online tartalomközvetítő platformok tisztességesen működjenek.

Amennyiben nem így tesznek, az Európai Bizottság vagy a tagállamok által kijelölt hatóságok eljárást indíthatnak ellenük. Magyarországon a GVH lett e kijelölt hatóság, amelynek eljárása során szorosan együtt kell működnie majd az Európai Bizottsággal.

A friss módosítások értelmében a GVH versenyfelügyeleti eljárást indíthat majd annak megállapítására, hogy a kapuőr vállalkozás magatartása megfelel-e a DMA rendeletben előírt elvárásoknak. A Tpvt. új fejezete rögzíti majd a részletes eljárási szabályokat.

Új módosítások hatályba lépése, záró megjegyzések

Az összefonódás-bejelentési küszöbszámok emelése csökkenti majd a GVH terheit, az emelés eredményeként ugyanis körülbelül 10-15 százalékkal kevesebb bejelentést vár a jogalkotó. 2021-ben összesen 68 összefonódást jelentettek be a GVH-hoz, így feltehetőleg évente 8-10 bejelentéssel kevesebbet kell elbírálnia majd a versenyhivatalnak.

A felszabaduló erőforrásokat várhatóan majd az új hatáskörök - a kapuőr vállalkozások tevékenységének figyelemmel kísérése és felszólító levelek küldése terén hasznosítják.

A legtöbb fenti rendelkezés 2023. január 1-jén lép majd hatályba. Az összefonódásért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj emelése, és a „gun jumping"-ért kiszabható bírság változtatásai azonban csak 2023. február 1-jétől lesznek majd alkalmazandók.

„Tekintettel a közeli hatálybalépési időpontra, a vállalkozásoknak érdemes haladéktalanul megkezdeniük a felkészülést az új rendelkezések alkalmazására, és a közeljövőben megkötni tervezett összefonódásoknál ellenőrizni, hogy ténylegesen bejelentéskötelesek-e” – hívja fel a figyelmet a Schönherr ügyvéde.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo