hirdetés

Az év eleji ijedtség után újra szépen híznak a befektetési alapok

Októberben 2,2 százalékkal, azaz 183 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti a mind a fejlett, mind a hazai tőzsdén felpattanást láthattunk, ezzel szemben a fejlődő piacokon még mindig kisebb esést tapasztalhattunk. A devizapiacon a forint az euróhoz és a dollárhoz képest is erősödni tudott.

hirdetés

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője 168 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriák esetében vegyes a kép, de érdemes kiemelni a hazai pénzpiaci alapokat, de legfőképpen a rövid lejáratú kötvényalapokat, ahol az értékesítések domináltak. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2,2 százalékkal növekedett az év tizedik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 8.599 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Forrás: BAMOSZForrás: BAMOSZ

A pénzpiaci alapokhoz közel 42 milliárd forintnyi tőke áramlott. Összességében 23,4 százalékos a havi vagyonnövekedés, ami messze a legnagyobb érték a kategóriák között. Érdemes még megjegyezni, hogy a hazai pénzpiaci alapok húzza a kategóriát, ahová 40 milliárdnyi friss tőke érkezett és ahol a havi szintű növekedés 26,3 százalékos. Az év első négy hónapjában 30 milliárd körül stagnált az itt kezelt vagyon, majd rakétaként lőtt ki és jelenleg a 227 milliárd forintot is meghaladja a nettó eszközérték a pénzpiaci alapoknál.

Forrás: BAMOSZForrás: BAMOSZ

A kötvényalapokhoz továbbra is özönlik a friss tőke. 144 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a rövid futamidejű kötvényalapok esetében volt csak igazából tőkebeáramlás 146 milliárdos értékben. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében stagnálást tapasztalhattunk, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 2 milliárd tőke áramlott ki. A hozamok ezúttal nem segítették a vagyonnövekedést, de így is mindösszesen 6,9 százalékkal nőtt a nettó eszközérték a legnagyobb kategóriánál a hónap során.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo