hirdetés

Átlag alatti a szeptemberi beszerzésimenedzser-index

Az elmúlt három évben csak egyszer, 2019 júliusában volt alacsonyabb az értéke.
hirdetés

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 51,8, vagyis az 50 pont feletti érték azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be - közölte kedden a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A jelentés azonban hozzáteszi, a szeptemberi index kisebb az augusztusi 52,6 pontnál és az elmúlt három évben csak egyszer, 2019 júliusában volt alacsonyabb, 51,2 pont az érték. Az idei érték összességében átlag alatti szeptemberi értéknek tekinthető: a 1995 óta mért hosszú távú szeptemberi átlag 52,8, az elmúlt három évben a szeptemberi átlag 57,1 volt. A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent augusztushoz képest, a változások mértéke három esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

  • A foglalkoztatottság indexének értéke 50,0 pont fölött maradt.
  • A termelési mennyiség indexe csökkent az augusztusihoz képest, de 50,0 pont felett maradt, és ezzel immár negyvenkilencedik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve.
  • Az új rendelések indexe némileg erősödött, és 50,0 pont feletti értéke az új rendelések állományának emelkedését jelzi az előző hónaphoz viszonyítva.
  • A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem gyengült. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték.
  • A vásárolt készletek második alkalommal emelkedtek egy hónap szűkülés után, enyhe ütemben. Az idei szeptemberi index értéke meghaladja az elmúlt évek értékeit, és a nyolcadik legnagyobb szeptemberi adat 1995 óta.
  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradt, így továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték elmarad az elmúlt három év átlagától, és a hetedik legalacsonyabb szeptemberi adat.
  • A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradt, amivel az árak további növekedését jelzi a válaszadók szerint.
  • A késztermékkészletek szintje szeptemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de az emelkedés üteme továbbra sem túl erős. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a negyedik legnagyobb 1995 óta - jelezte az MLBKT.
  • Az exportindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt, ami az export mennyiségének gyengébb ütemű bővülését jelzi.
  • Az importindex értéke mérséklődött augusztushoz képest, és 50,0 pont alá csökkent. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest, ennek lett most vége.
hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo