Aggódnak a horvátországi turizmus miatt

2021-ben nagyon jó évet zárt a horvát idegenforgalom. Az erős keresletnek köszönhetően magasabb árakat tudtak érvényesíteni a szolgáltatók, mint remélték.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A horvát idegenforgalmi szakemberek attól tartanak, hogy 2022-ben a többi mediterrán ország is újra megnyitja piacait a turistáknak, várhatóan az árakban pedig aláígérve a konkurenseknek. Boris Žgomba, az Utazási Irodák Szövetségének elnöke elmondta, hogy 2022-ben ugyan jobb eredményeket várnak a 2021-esnél, de az árverseny fokozódásával számolnak. A Novi List-nek nyilatkozó szakember úgy látja, a 2020-as katasztrófa évükhöz képest (90 százalékkal esett vissza a horvátországi idegenforgalom) 2021-ben a vártnál sokkal jobb esztendőjük volt, amit elsősorban az árak emelésével tudtak elérni. A forgalom ugyanis az első 10 hónapban 70 százalékkal volt rosszabb a 2019-esnél. Optimizmusuknak most az ad alapot, hogy abban bíznak, visszatér a forgalom a 2019-es szintre. Úgy vélik, hogy az árakat már nem emelhetik tovább az idén, tehát, ha több bevételt akarnak, akkor azt kizárólag a vendégszám növelésével érhetik el, de ez sem lesz egyszerű. Žgomba szerint az elmúlt évben annak köszönhették sikerüket, hogy gépkocsival elérhető célpontként pozícionálták magukat, most viszont minden előrejelzés azt mutatja, a légi forgalom nőni fog, ami a konkurenseknek kedvez.

A kormányzati támogatásoknak köszönhetően működőképes maradt a horvát idegenforgalom. Foto Arhiva/NL

Az idegenforgalmi irodákat illetően elmondta, hogy a járvány felborította a korábbi arányokat. Több egyéni turista érkezett, és jóval kevesebb lett a csoportos utazás. Ezért továbbra is segítséget várnak a kormánytól, hogy legalább március végéig, április elejéig munkahelymegőrző támogatásokat kapjanak. A szezonon kívüli időszakokban ugyanis csoportos utazásokból, kongresszusi turizmusból és az iskolai utazásokból élnének. Ezek gyakorlatilag megszűntek. A turisztikai szektor ezért jelenleg is a járvány által legsúlyosabban érintett gazdasági területek közé tartozik. A kormányzati támogatásokkal a legtöbb idegenforgalmi cég ugyan átvészelte a koronaválságot, de sokan felélték tartalékaikat.  Hiteleket vettek fel, ingatlanokat adtak el, stb. A mostani téli szezonról Žgomba elmondta, hogy a foglalások ugyan már elérik a 2019-es szintet, de nagyon sok a lemondás.

Véleményvezér

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo