hirdetés

Aggódnak a horvátországi turizmus miatt

2021-ben nagyon jó évet zárt a horvát idegenforgalom. Az erős keresletnek köszönhetően magasabb árakat tudtak érvényesíteni a szolgáltatók, mint remélték.
hirdetés

A horvát idegenforgalmi szakemberek attól tartanak, hogy 2022-ben a többi mediterrán ország is újra megnyitja piacait a turistáknak, várhatóan az árakban pedig aláígérve a konkurenseknek. Boris Žgomba, az Utazási Irodák Szövetségének elnöke elmondta, hogy 2022-ben ugyan jobb eredményeket várnak a 2021-esnél, de az árverseny fokozódásával számolnak. A Novi List-nek nyilatkozó szakember úgy látja, a 2020-as katasztrófa évükhöz képest (90 százalékkal esett vissza a horvátországi idegenforgalom) 2021-ben a vártnál sokkal jobb esztendőjük volt, amit elsősorban az árak emelésével tudtak elérni. A forgalom ugyanis az első 10 hónapban 70 százalékkal volt rosszabb a 2019-esnél. Optimizmusuknak most az ad alapot, hogy abban bíznak, visszatér a forgalom a 2019-es szintre. Úgy vélik, hogy az árakat már nem emelhetik tovább az idén, tehát, ha több bevételt akarnak, akkor azt kizárólag a vendégszám növelésével érhetik el, de ez sem lesz egyszerű. Žgomba szerint az elmúlt évben annak köszönhették sikerüket, hogy gépkocsival elérhető célpontként pozícionálták magukat, most viszont minden előrejelzés azt mutatja, a légi forgalom nőni fog, ami a konkurenseknek kedvez.

A kormányzati támogatásoknak köszönhetően működőképes maradt a horvát idegenforgalom. Foto Arhiva/NL

Az idegenforgalmi irodákat illetően elmondta, hogy a járvány felborította a korábbi arányokat. Több egyéni turista érkezett, és jóval kevesebb lett a csoportos utazás. Ezért továbbra is segítséget várnak a kormánytól, hogy legalább március végéig, április elejéig munkahelymegőrző támogatásokat kapjanak. A szezonon kívüli időszakokban ugyanis csoportos utazásokból, kongresszusi turizmusból és az iskolai utazásokból élnének. Ezek gyakorlatilag megszűntek. A turisztikai szektor ezért jelenleg is a járvány által legsúlyosabban érintett gazdasági területek közé tartozik. A kormányzati támogatásokkal a legtöbb idegenforgalmi cég ugyan átvészelte a koronaválságot, de sokan felélték tartalékaikat.  Hiteleket vettek fel, ingatlanokat adtak el, stb. A mostani téli szezonról Žgomba elmondta, hogy a foglalások ugyan már elérik a 2019-es szintet, de nagyon sok a lemondás.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo