hirdetés

Adóváltozások: kevesebbet kereshetünk jövőre

Ön már tudja mennyit fog keresni jövőre? Az RSM TDM adószakértője számításba vette az összes, 2013 elején hatályba lépő adómódosítást, így alább Ön is megtudhatja, azonos bruttó mellett hogyan változik a nettó jövedelme.
hirdetés

A tavalyi évhez hasonlóan idén is számításokat végeztünk a tekintetben, miképpen alakulnak ugyanazon bruttó bérhez kapcsolódóan a nettó kifizetések. Az egyik fontos tanulság: a havi 202 ezer forintos bruttó bér feletti “régióban”  javulni fog a nettó jövedelem aránya - derül ki Hegedüs Sándor, az RSM DTM adópartnerének friss blogbejegyzéséből.

A számítások az alábbi alapfeltevéseken, illetve eddig ismertté vált, tervezett módosításokon alapulnak:

  • a fél szuperbruttó 202 ezer forint havi bérjövedelem felett is eltörlésre kerül
  • megvalósul az egykulcsos személyi jövedelemadózás
  • a gyermekkedvezmény változatlan mértékben fennmarad, 2013-ban tehát két gyermekig gyermekenként 62.500 forint, három vagy több gyermek esetében pedig 206.250 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni
  • az egyéni egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék mértéke változatlan marad
  • eltörlik az egyéni nyugdíjjárulék felső határát, mely idén 21700 forint volt naponként. Idén éves 7.942.200 forint felett már nem kell/ett egyéni nyugdíjjárulékot fizetni.

A félszuperbruttó kivezetése elemzői számítások szerint mintegy 110 milliárd forinttal csökkenti jövőre a személyijövedelemadó-bevételeket, míg a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése mintegy 51 milliárd pluszbevételt eredményez a minisztérium számításai szerint. Az előbbi számokból kiolvasható, hogy várhatóan többen lesznek a nyertesek, mint a vesztesek. Az adóhivatal statisztikáinak sávhatárai sajnos nem egyeznek meg az alábbi kalkulációkban szereplő határpontokkal, de talán tanulságosak lehetnek az adatok: 2011-ben 4.299 ezer fő vallott összevonandó jövedelmet, akik közül mindössze 650 ezer fő rendelkezett 3 millió forint feletti éves összevonandó jövedelemmel. 2 és 3 millió forint közötti összevonandó jövedelmet 584 ezer fő vallott be.

A makroszámoknál valószínűleg sokakat jobban érdekelnek az alábbi számítások, amelyek bemutatják a nettó jövedelem alakulását változatlan bruttó bér mellett. A gyermeket nem nevelők számára már eddig is ismert volt, hogy 202 ezer forint havi jövedelem alatt a nettó bér nem fog változni. Az e feletti régióban pedig mintegy 4,32 százalékkal fog emelkedni nettó bérük egészen havi 661.850 forintig (19.866 forint pozíciójavulás havonta). E felett az előny fokozatosan elolvad, majd 1.011.595 forint havi jövedelem felett veszteségbe csap át.

Egy és két kedvezményezett eltartott esetén a levonandó személyi jövedelemadó összege nem, de a két fordító pont (202.000 forint; 1.011.595 forint) megegyezik a fentiekkel. Három kedvezményezett eltartott esetén a nettó bérnövekedés csak 530.152 forint havi bérnél indul, tekintettel a magas családi adóalapkedvezmény mértékére. A visszafordító pont is azonos, 1.011.595 forint. Négy kedvezményezett eltartott esetén, tekintettel arra, hogy az érvényesíthető adóalapkedvezmény később fogy el, mint ahogy az egyéni nyugdíjjárulék plafon eltörléséből származó veszteséget el kellene könyvelni, 661.850 forint felett a nettó jövedelem csökken egészen 722.305 forintig. Ezután a pozíciójavulás a korábbiakhoz hasonlóan szintén az 1.011.595 forintos havi bruttó bérig tart.

A részletes számításokat itt megtekintheti!

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo