hirdetés

A tudományban is növekedett a pályázati kedv

Az elmúlt évhez képest 18 százalékkal, 2014-hez képest pedig 29 százalékkal érkezett több pályázat idén a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző pályázati felhívására. Az idén jelentősen bővült, hét milliárd forint keretösszegű K_16 pályázatra március 17-ig lehetett benyújtani projektjavaslatokat.
hirdetés

Kép:Pixabay

Négy tudományterületi csoportban összesen 1145 kutatói kezdeményezésű témapályázat érkezett, amelyek összesített támogatási igénye csaknem 34 milliárd forint. Ez az elmúlt évhez képest 42 százalékos, 2014-hez viszonyítva pedig 62 százalékos emelkedést jelent. A keretösszeget figyelembe véve a pályázók alapkutatási projektjeinek ötöde kaphat támogatást az NKFI Alap forrásaiból.

Idén a 40 évesnél fiatalabb pályázók száma mintegy két és félszeresére emelkedett, ami az összes benyújtott pályázat 22 százalékát teszi ki. Ennek hátterében többek között az áll, hogy idén a posztdoktori jellegű kutatásokra is a K_16 felhívás keretében lehetett pályázni.

Óriási esély a magyar agy: ha tudunk élni a lehetőséggel
A gazdasági, politikai és tudományos vezetők szerint Magyarországnak és a régiónak is hatalmas esélyt teremthet a kiemelkedésre a kutatás-fejlesztés és az innováció, de ahhoz, hogy élni tudjunk a lehetőségekkel, a kormányzattól, az egyetemektől, a nagyvállalatoktól és a kkv-szektortól is nagyobb aktivitásra lesz szükség.
A kutatói kezdeményezésű témapályázatok 2016-os felhívásában az NKFI Hivatal 48 millió forintra növelte az egy pályázó által elnyerhető támogatás maximális összegét, valamint jelentősen megváltoztatta a költségtervre vonatkozó korábbi szabályokat is. Ezek a módosítások a pályázatok költségigényének jelentős átrendeződéséhez vezettek, ami a különböző tudományterületeken eltérő módon jelentkezett: a bölcsészet- és társadalomtudományok területén elsősorban a személyi költségek jelentősek, az élet- és természettudományok területén ugyanakkor a dologi kiadások dominálnak. A beruházások költsége továbbra is a tervezett összköltség tíz százaléka alatt marad az összes tudományterületen, pedig a kiírás lehetőséget biztosítana ennél nagyobb mértékű beszerzés tervezésére is.

Idén is az orvosi tudományok és a biológia területén kérik a legnagyobb támogatást a pályázók, a támogatási igény az elmúlt évekhez viszonyítva azonban a természettudományok és az agrár területen növekedett a legjobban. Továbbá az előzetes adatok alapján az is megállapítható, hogy a költségtervek a benyújtott kutatási tervekkel összhangban vannak, a nagyobb mozgástér nem vezetetett irreális költségtervezéshez.

hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo