A pandémia idején is nőttek a kkv-hitelek

A 2019. óta eltelt két évben is dinamikusan nőtt a kis- és középvállalkozások hiteleinek állománya Magyarországon, így elmondható, hogy a pénzintézetek a koronavírus-járvány eddigi szakaszai alatt is támogatták ezt a szektort. A CIB Bank hitelportfóliójában továbbra is a feldolgozóipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság hármasa a meghatározó, ám egyes, kisebb súlyú ágazatoknál történtek nagyobb kilengések is az elmúlt két évben.

Jelentősen nőtt a koronavírus-járvány előtti utolsó évhez képest a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek állománya Magyarországon, amely alapján elmondható, hogy a kkv-k finanszírozási lehetőségeit kevéssé viselte meg a pandémia. A CIB Banknál szintén stabilan emelkedett a kkv-hitelek állománya 2020-2021-ben, amelynek eredményeként a pénzintézet magas minőségű vállalati portfóliója összességében a piacot meghaladva, több mint harminc százalékkal gyarapodott ebben az időszakban.

Az információ-kommunikáció tört előre (Fotó: Westend)

A CIB Bank elmúlt három évről összegyűjtött adataiból az is kitűnik, hogy a koronavírus-járvány nem alakította át jelentősebb mértékben a portfólió összetételét, miután a kkv-k hitelállományának közel kétharmadát változatlanul három ágazat – a feldolgozóipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság – adja, ezen belül is az első kettő az inkább domináns, és amelyek mellett az autóipar és a vállalatfelvásárlási tranzakciók továbbra is a CIB Bank fókuszában maradnak. Az építőiparban tevékenykedő kis- és középvállalkozások rendre szintén jelentős szeletét – nagyjából egytizedét – adták az állománynak a 2019. és 2021. közötti időszakban. „Az adataink alapján is jól látszik, hogy a CIB Bank fókusza nem változott az elmúlt években: az említett három nagy ágazat dominanciája, és az építőipar viszonylag jelentős súlya a portfóliónkban is azt mutatja, hogy továbbra is a reálgazdaságot kívánjuk finanszírozni” – mondta az adatok kapcsán Győr Tamás, a CIB Bank KKV üzletágának igazgatója. Hozzátette: a feldolgozóiparban érdekelt kkv-k hiteleinek állománya közel 40 százalékkal emelkedett az elmúlt két évben, amely több mint tíz százalékponttal meghaladta a piaci átlagot is.

A CIB Bank adataiból az is látszik, hogy akadnak olyan ágazatok, amelyeknél nagyobb kilengéseket hozott a 2019. vége óta eltelt időszak a hitelállomány alakulása szempontjából, az egyik ilyen ágazat az információ-kommunikáció.

„Az információ-kommunikáció területén közel triplájára nőtt a CIB Bank hitelállománya 2019. vége óta, amely egyértelműen arra utal, hogy elkötelezettek vagyunk a digitalizációba, a jövő üzleti megoldásaiba fektető vállalkozások finanszírozása iránt. Az pedig, hogy a bányászati szektorban működő kkv-knál lévő – eddig sem jelentős – kitettségünk több mint a harmadával csökkent két év alatt, a fenntartható jövő szempontjából nagyon fontos. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségünket az is jól mutatja, hogy anyavállalatunk, az Intesa Sanpaolo Csoport csatlakozott a Net-Zero Alliance-hez, vállalva, hogy 2030 végéig a nemzetközi bankcsoport saját közvetlen kibocsátását pozitív hatású beruházásokkal ellensúlyozza” – hangsúlyozta Győr Tamás.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo