hirdetés

A feldolgozóipar húzta Magyarországon a beruházásokat

Az állami beruházások csökkentek, valamint a járműgyártóknál volt jelentős visszaesés.
hirdetés

2022 I. negyedévében folytatódott a beruházások 2021 II. negyedévében kezdődött bővülése. A fejlesztések volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,7, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 3,2 százalékkal emelkedett. A beruházások élénkülését a vállalkozások fejlesztései és a háztartások növekvő aktivitása eredményezte, miközben a költségvetés beruházásai csökkentek. A beruházások szezonálisan kiigazított tárgyidőszaki volumene kismértékben meghaladta az eddigi legmagasabb, 2021 III. negyedévében mért szintet.

2022 I. negyedévében szezonálisan kiigazítva:

  • A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest 3,2 százalékkal emelkedett. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 2,7, a gép- és berendezésberuházásoké 6,0 százalékkal nőtt.
2022 I. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:
  • A beruházási tevékenység volumene 8,7 százalékkal emelkedett. Ezen belül a teljesítményérték 58 százalékát képviselő építési beruházásoké 10, a 41 százalékot kitevő gép- és berendezésberuházásoké pedig 7,0 százalékkal nőtt. A gép- és berendezésberuházások mintegy héttizede importból származott.
  • A beruházási teljesítmény 54 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene csaknem 11 százalékkal bővült az alacsony bázishoz képest, amiben lényeges szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások fejlesztései. Ugyanakkor a beruházások 11 százalékát realizáló költségvetési szerveknél 13 százalékkal visszaestek a fejlesztések. A helyi önkormányzatok növelték, a központi közigazgatási szervek erősen csökkentették tárgyieszköz-beszerzéseiket a bázisidőszakihoz képest.
  • Az egyes nemzetgazdasági ágakban a beruházások alakulását tekintve eltérő folyamatok játszódtak le. A nemzetgazdasági beruházások 29 százalékát adó, legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései nagymértékben, közel 20 százalékkal nőttek. Az alágak eltérően teljesítettek. A három legnagyobb súlyú közül a villamosberendezés-gyártás kiugró teljesítménynövekedése ellensúlyozta a járműgyártás volumenében tapasztalt jelentős visszaesést, miközben az élelmiszeripar fejlesztései 9,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.
  • A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdasági fejlesztések 22 százalékát megvalósító ingatlanügyletek teljesítménye jelentősen, 11 százalékkal bővült, elsősorban a meghatározó súlyú lakásépítések kiemelt növekedésének köszönhetően.
  • A szállítás, raktározás ág beruházásaiban az előző évben kezdődött volumennövekedés lassult (2,1 százalék), ebben szerepet játszott az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése is.
  • A kereskedelem volumenének 2,8 százalékos csökkenését elsősorban a kiskereskedelmi üzletek 2021-ben regisztrált, kiugróan magas fejlesztéseinek befejeződése magyarázza.
  • A mezőgazdaságban regisztrált 20 százalékos volumennövekedéshez leginkább a mezőgazdasági épületfejlesztések nagymértékű bővülése járult hozzá.
  • A közigazgatás nemzetgazdasági ág fejlesztéseinek volumene 5,2 százalékkal csökkent, a központi közigazgatási szervek visszafogott fejlesztéseinek következtében.
  • A nemzetgazdasági beruházások 2022. I. negyedévi, 8,7 százalékos volumennövekedéséhez leginkább a feldolgozóipar járult hozzá (5,1 százalékponttal). Szintén növelte a beruházási aktivitást az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság, valamint a szállítás, raktározás beruházási teljesítménye (2,3, 0,9, illetve 0,2 százalékponttal). Ugyanakkor a közigazgatás, illetve a kereskedelem teljesítménycsökkenése visszafogta a volumenbővülést (mindkettő 0,2 százalékponttal).
hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo