A falusi csok 46 milliós ajándéka a Balaton környéki ingatlanokat drágíthatja jövőre

A mostani kilátások szerint jövőre már csak a falusi csokos kistelepülésekre költözők kaphatnak állami támogatást lakásvásárlásra gyermekvállalás nélkül. Ráadásul a csok pluszt és a Babavárót is kihasználva kettő vagy három gyermek vállalása esetén akár 25 vagy 46 millió forint vissza nem térítendő támogatással számolhatnak.

Az átalakuló lakástámogatási rendszerben a falusi csok továbbra is jó alternatívát kínál azoknak a gyermeket vállaló házaspároknak, akik kisebb településen képzelik el otthonukat - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből. Jelenleg széles a választék, ugyanis több mint 20 ezer eladó lakóingatlan van a szóban forgó településeken.

Akár 25 vagy 46 millió forintos is lehet a vissza nem térítendő támogatás

"Kivételes helyzetben lesznek jövőre a falusi csokos települések, egyben vonzó lokációnak számíthatnak jövőre az ingatlanpiacon. Egyrészt azért, mert itt több támogatás is kombinálható, másrészt pedig a már gyermeket nevelő, de további gyermeket nem tervező családok csak ezeken a településeken tudnak állami támogatással ingatlant vásárolni. Összességében várhatóan nagyobb lesz a kereslet a preferált településeken lévő ingatlanok iránt" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Korponai Levente, a money.hu vezetője pedig hozzátette: "A falusi csokos kistelepüléseken családot tervező házaspárok 2024-től kétségtelenül eddig még nem látott otthonteremtési összegekhez juthatnak. Ha ugyanis minden elérhető támogatási lehetőséget kihasználnak, akkor három 3 gyermek vállalásával 46 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok. A falusi csok összege jövőre 15 millió forintra emelkedik, a CSOK Plusz hiteléből is elengedhet 20 milliót az állam, a 2024-től már 11 millió forintos babaváró hitel pedig támogatássá alakul át, ha megszületnek a vállalt gyermekek." A money.hu szakértője kiemelte, hogy a két gyermeket tervező házaspárok is 25 milliós forintos támogatást is kaphatnak a falusi csokos településeken. Korponai Levente arra is felhívta a figyelmet, hogy a falusi csokos támogatás keretében megvásárolható ingatlannak számos kritériumnak meg kell felelnie, célszerű előzetes értékbecslést kérni, mert gyakran előfordul, hogy az ingatlanon bukik el a támogatás. "Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a Babaváró és a CSOK Plusz is hitel, vagyis a hitelképesség nagyon fontos lesz a bankoknak az igénylésnél, amihez pedig megfelelő jövedelemre van szükség. A 30 millió forintos CSOK Plusz hitel esetén egy megközelítőleg nettó 4-500 ezer, az 50 milliósnál pedig nettó 700 ezres családi jövedelemből fizethetők a havi törlesztők az adósságfékszabály szerint, ám a bankok ennél még szigorúbbak is lehetnek." - fogalmazott a money.hu szakértője.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo