hirdetés

A Balaton-parti ingatlanárak vetekednek a fővárosiakkal

Hazánk hét régiója közül egyedül ez az országrész nem éri el a tíz százalékot a tranzakciószámok országos részesedéséből, ugyanakkor a Balaton déli partján lévő ingatlanok iránti kereslet és árszint már a fővárost idézi. Az Otthon Centrum régiókat összegző sorozata ezúttal a Dél-Dunántúl tavalyi évét elemzi.

hirdetés

A Dél-Dunántúlon a 2021-es évben összesen 15,5 ezer adásvétel történt. Ez a legkevesebb a régiók sorában és arányaiban egyedül ez a régió nem éri el a 10 százalékot a tranzakciók országos részesedésből (9,7 százalék). A 2022-es hivatalos adatokra még várni kell, de az Otthon Centrum becslése alapján a térségben az elmúlt évben sem változott a trend, így a régió 13,5 ezer adásvétellel várhatóan ismét utolsóként végez az országrészek között.

Lehet ennél szebb? (Fotó: Pixabay.com)
Lehet ennél szebb? (Fotó: Pixabay.com)

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, számításaik szerint a régióban a legtöbb adásvétel Pécsen volt 2022-ben, összesen mintegy 2200. A város érdekessége, hogy bár a Dunántúl legnagyobb városa, országosan mégis csupán a negyedik legnépesebb megyei jogú város Debrecen, Szeged és Miskolc után. A régióban tranzakciószámban Kaposvár és Siófok következik 750 becsült adásvétellel. Szekszárdon, Tolna vármegye legnagyobb városában 440 adásvétel, míg az ötödik helyen végző Komló esetében 420 adásvétel történt az elmúlt évben.

Fajlagosan, 1000 lakosra vetítve azonban nagyon vegyes képet mutat a térség. Az 1000 főnél népesebb településeken 4-36,5 ezrelék között váltakozik a tavalyi évre becsült tranzakciószám lakosságra vetített értéke. Az első öt helyen a Balaton déli partjának települései végeztek, az ott élők számához képest itt volt a legnagyobb forgalom az ingatlanpiacon. Balatonlelle 36,5 ezrelékkel lett első, amelyet Zamárdi 33 és Siófok 28 ezrelékkel követett. A negyedik, ötödik helyen Balatonszemes és Balatonberény végzett. Öt ezrelék alatti tranzakciószámot Somogyszob, Bóly és Pogány település esetében becsült az Otthon Centrum. A nagyvárosok között Pécs vezet (15,9 ezrelék), míg Szekszárdon 14,4, Kaposváron 13 ezrelék a népességarányos tranzakció becsült értéke.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo