2022-ben a kkv-k lesznek a kiberbűnözők célpontjai

A kis- és középvállalkozók lesznek 2022-ben a kibertámadások legfontosabb célpontjai. Ennek oka, hogy gyenge az informatikai védelmük, miközben nagy cégekkel állnak kapcsolatban.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mesterséges intelligencia teszi veszélyessé a kibertámadásokat 2022-ben

Az új évben sem maradnak el a vírus- és hackertámadások. A G DATA szakértői szerint a kiberbűnözők mesterséges intelligenciát és multi-zsarolóvírusos támadásokat vetnek be, hogy elérjék céljukat, emellett az androidos alkalmazások windowsos kipróbálásának lehetősége jelent majd új támadási felületet.

A kibertámadások túlnyomó többségét 2022-ben is szervezett csoportok fogják elindítani, amelyek megosztják egymás között az előkészítési, a programozási és a támadás kivitelezésével kapcsolatos feladatokat. A G DATA szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy egyre több magasan fejlett és törvényes eszköz áll a támadók rendelkezésére. Ilyen például a Codex segítségével történő programozás: a mesterséges intelligencia alapú eszköz a hétköznapi nyelven kiadott parancsokat fordítja kódra, így kisebb a hibázás lehetősége, és gyorsabban készülhetnek az új kártevők. Emellett új programozási nyelveket – például Kotlint vagy Swiftet – is használhatnak a támadók, ami megnehezíti a kártevők felismerését, mivel a víruslaboratóriumokban analízisre használt eszközök még nem támogatják ezeket.

Már mesterséges intelligenciával is rendelkeznek a bűnözők. (Fotó: Pixabay

Zsarolóvírus szteroidokon

Fejlődnek azonban a már létező fenyegetések is. A multi-zsarolóvírusos támadások során a bűnözők több támadási eszközt kombinálnak. Például adatokat lopnak el a vállalatoktól, titkosítják a hálózatban fellelhető adatokat, és mindezt egy DDoS támadással tetézik. Legvégül pedig nemcsak a megtámadott céget, hanem annak ügyfeleit is zsarolják az ellopott bizalmas adatok nyilvánosságra hozatalával.

A vállalatok mellett az egymással összekapcsolt termékek – például járművek, játékkonzolok, konyhai vagy hálózatba kötött ipari eszközök – is vonzó célpontot jelentenek a bűnözők számára, és célkeresztben maradnak a kritikus infrastruktúrák üzemeltetői is.

Windows 11: belépés az androidos hátsó ajtón

Amikor a Microsoft lehetővé tette, hogy az androidos alkalmazásokat integrálják a Windows 11 operációs rendszerbe, akkor a fejlődés mellett egy veszélyforrás is megjelent. Hiszen nem csupán az vált lehetővé, hogy a felhasználók egy kis képernyő helyett egy nagyobb kijelzőn élvezzék a játékokat és alkalmazásokat, hanem a bűnözők is új lehetőséget kaptak a kártékony kódok eljuttatására. Mivel sok privát androidos készüléket a munkahelyi hálózatokon is lehet használni, így a céges infrastruktúrák is érintettek.

Veszélyben a kisvállalkozók, mert nagyokkal vannak kapcsolatban. (Fotó: Pixabay)

Kkv-k a célkeresztben

Ebben az évben már megtapasztalhattuk, hogy a kiberbűnözők kis alvállalkozókon keresztül igyekeznek bejutni a nagyvállalatok informatikai hálózatába. A kis- és középvállalkozások (kkv-k) azért érdekesek a bűnözők számára, mert jellemzően nem rendelkeznek olyan védelemmel, mint a nagyvállalatok, mégis gyakran kapcsolódnak azok informatikai rendszereihez.

Véleményvezér

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo