hirdetés

2015 óta nem produkált ennyire rossz számokat a magyar építőipar

Erőteljesen visszaesett az Aktivitás Kezdés a hazai építőiparban 2022 harmadik negyedévében. Július és szeptember között kevesebb, mint 480 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések, ami 2020 Q3 óta a legalacsonyabb összeget jelentette.

hirdetés

Az elmúlt években az építőiparban jelentős áremelkedésre került sor, ezért ennek kiszűrésére az EBI elemzői változatlan árakon is összehasonlították az elindult kivitelezési munkák értékét, amely alapján még nagyobb visszaesés látszik az építőiparban a megindult munkák esetében, 2015 óta a legalacsonyabb érték volt mérhető az idei harmadik negyedévben. Ugyanakkor a jól sikerült első negyedévnek köszönhetően a csökkenés még nem látszott az első 9 hónap számai alapján, ami változatlan árakon nézve is meghaladta a 2020 és 2021 azonos időszakit. (1.ábra)

1.ábra. Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2022. 3. negyedév)

A magasépítések értéke csökkent

Az egész építőiparra jellemző Aktivitás-Kezdés visszaesése szintén megfigyelhető volt a magasépítések esetében. A megkezdett kivitelezések összértéke 300 milliárd forint körül alakult, ami messze elmaradt az első és második negyedévben jellemző összegtől. Változatlan árakon nézve pedig a csökkenés még jobban látszik, 2015 első negyedévéig kell visszamenni, hogy az idei harmadik negyedévesnél alacsonyabb összeget találjunk. A magasépítések esetében is igaz ugyanakkor, hogy a jobb első és második negyedév felfelé húzta még az éves számokat.

A csökkenés a lakásépítésekre és a nem lakáscélú magasépítésekre is jellemző volt, utóbbiak esetében az Aktivitás-Kezdés mutató nem sokkal haladta meg a 260 milliárd forintot, ami még folyóáron nézve is elmaradt nem csak az első két negyedév számaitól, de a 2018 és 2021 közötti időszak negyedéveit jellemző szintek nagyrészétől is. Változatlan árakon nézve pedig 2015 első negyedéve óta a legalacsonyabbnak számított.

2022 harmadik negyedévében elindult magasépítési projektek közé tartozott a nyíregyházi W-Scope szeparátor fólia gyára, a ParkSide Offices, az RTL Székház, és a Zugló-Városközpont Offices 1. Budapesten, illetve szintén július és szeptember között kezdődtek meg a munkálatai a Campus II. ütemének Kecskeméten, a Panattoni Park Budapest City West logisztikai központnak Törökbálinton, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek Gödöllőn.

Újabb visszaesés a mélyépítéseknél

Az első negyedéves rekordot már a második negyedévben is némi visszaesés követte a mélyépítési Aktivitás-Kezdésben, majd a harmadik negyedév újabb csökkenést hozott. 2022 júliusa és szeptembere között körülbelül 170 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, ami ugyanakkor a korábbi években megfigyelt átlagos negyedéves számoktól nem maradt el. A mélyépítéseken belül jelentős visszaesés az út- és vasútépítéseket jellemezte, míg a nem út- és vasútépítések esetében ugyan a második negyedévhez képest kisebb összegű Aktivitás-Kezdés volt mérhető, de ez nem nevezhető alacsonynak.

A legnagyobb projektek közé bekerült egy vasútépítési beruházás, a Budapest-Kelenföld és Hegyeshalom közötti vonal szűk keresztmetszetének felszámolása, valamint több vízhálózattal, illetve szennyvízhálózattal kapcsolatos fejlesztés, például a vízműtelep, vízvezeték ivóvízminőség-javító beruházás a Közép-Dunántúlon.

Az elmúlt 4 negyedévet nézve a legnagyobb értékben Budapesten indultak építőipari projektek, a második helyen a Dél-Alföld állt, míg a harmadiknak Pest megye bizonyult. A legkisebb összegben a Dél-Dunántúlon valamint a Nyugat-Dunántúlon kezdődtek meg kivitelezési munkák.

2.ábra. A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2022. 3. negyedév)

Nagyon kevés lakásépítés indult

Tovább mérséklődött az Aktivitás-Kezdés a társasházi lakásépítések esetében az idei harmadik negyedévben. Július és szeptember között mindössze alig valamivel több, mint 40 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések a szektorban, ami az utóbbi évek egyik legalacsonyabb negyedéves összegét jelentette. A társasházi lakásépítések zuhanása változatlan árak mellett még szembetűnőbb, a korábban indított beruházásokat is azonos árakon figyelembe véve 2014 harmadik negyedéve óta nem jellemezte a 2022 Q3-asnál alacsonyabb érték a szektort. Nem csoda tehát, hogy a hazai lakásépítések szintje az év első 9 hónapját nézve is alacsonynak számít, aminél a 2017 és 2022 közötti időszakban, csak 2020-ban indult kevesebb kivitelezés. Itt is igaz azonban, hogy az elmúlt évek jelentős építőipari költség növekedése miatt volumenben még nagyobb visszaesés tapasztalható a társasházi lakásépítések esetében, változatlan árakon nézve 2022 első három negyedévénél 2015 azonos időszaka óta nem indult kevesebb kivitelezés.

A beruházások indítását több tényező nehezíti, a bizonytalan gazdasági környezet, az építőipari termékek árának előre nehezen prognosztizálható szintje, illetve a csökkenő kereslet miatt sokan dönthettek a kivárás mellett, és inkább nem indították el a már tervvel rendelkező projektjeiket. A tervek eltolását segíti, hogy a kedvezményes áfa időszakát további két évvel meghosszabbították, így sem a terveztetéssel, sem pedig az építés elindításával nem kell sietni.

2022-ben a második negyedévet követően tovább bővült a harmadik negyedévre a befejezett társasházi lakásépítési projektek értéke. Az év elejétől kezdve így szeptember végéig körülbelül 200 milliárd forint értékben készültek el beruházások, ami megegyezik az előző év azonos időszakát jellemző szinttel. Az előzetesen közzétett átadási dátumok szerint további jelentős összegű Aktivitás-Befejezés várható még az idei negyedik negyedévre, de kérdés, hogy az ellátási láncok problémái mennyire hátráltatják majd a munkák elkészülését.

A korábbi évekhez hasonlóan a társasházi lakásépítések nagyon egyenlőtlenül oszlanak meg országosan, és a legmagasabb értékben továbbra is Közép-Magyarországon indultak beruházások. Az elmúlt 4 negyedévet nézve a legnagyobb Aktivitás-Kezdés mutató Budapesthez kötődött, a második helyen álló Nyugat-Dunántúl állt, míg a legkisebb arányban Pest megyében és Észak-Magyarországon indultak társasházi lakásprojektek.

Közép-Dunántúl

2022 egyelőre magas Aktivitás-Kezdést hozott a Közép-Dunántúlon, bár a 2021-es rekordot nem szárnyalta túl a 9 hónap alatt elindított kivitelezések összértéke, de a korábbi évek teljes éves Aktivitás-Kezdését meghaladta. Az január és szeptember között építési fázisba lépő munkák összértéke több mint 270 milliárd forintot volt. Az elmúlt 4 negyedévet nézve összesen közelítette a 370 milliárd forintot az Aktivitás-Kezdés mutató.

Az építőiparban elindított kivitelezések magas értéke mögött elsősorban a magas magasépítési számok állnak, amely szektorban az elmúlt 4 negyedéves Aktivitás-Kezdés szintje közelítette a 300 milliárd forintot, annak ellenére, hogy az idei harmadik negyedév már jóval mérsékeltebb projektindítást hozott. 

3.ábra. Elkezdett és befejezett építőipari projektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg Dél-Alföldön, folyóáron, legutóbbi 4 negyedév adatai összesen. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2022. 3. negyedév)

Az elindult társasházi lakásépítések értéke a régióban erősen visszaesett 2022 harmadik negyedévében, az elindult kivitelezések értéke az elmúlt 4 negyedévben 15 milliárd forint körül alakult, így részesedése az országos Aktivitás-Kezdésből mindössze 4 százalékos volt. A társasházi lakásépítések indítása 2018-2019-ben volt a csúcson a régióban, ekkor vette kezdetét például a Green Resort Balatonfüred, a Prémium Residence Kenese Liget Balatonkenesén, illetve az alsóörsi Pelso Bay Apartments & Yacht Club építése. Az építési engedélyszámok magasan alakultak 2022-ben, és több engedélyt adtak ki az idei első 9 hónapban, mint a 2021 előtti évek azonos időszakában. Kérdés azonban, hogy ezek a beruházások a szektort sújtó nehézségek miatt mikor indulhatnak el.

Nagyon alacsony összegben kezdődtek meg kivitelezések az idei harmadik negyedévben a nem lakáscélú magasépítéseknél a Közép-Dunántúlon. Ezzel együtt azonban a jó első két negyedévnek köszönhetően az idei év Aktivitás-Kezdés mutató magas lehet, már most is túlszárnyalta a korábbi évek teljes 12 hónapos szintjét, kivéve a rekord 2021-es évet. Elindult például a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia kivitelezése Sukorón, a Volta Energy Solutions Hungary rézfólia gyárának III. üteme Környén, illetve az ActiCity Rendezvényközpont építése Veszprémben.

A mélyépítések esetében ugyan 2021 visszaesést hozott, illetve az idei első két negyedév is alacsony számokkal volt jellemezhető, a harmadik negyedéves magas összegű Aktivitás-Kezdés felfelé húzta a 2022-es számokat. Az idei évben indultak el például a korábbiakban említett és a régiót érintő Budapest-Kelenföld és Hegyeshalom közötti pálya munkálatai, illetve a régióra koncentrálódott több víz- és szennyvízhálózati projekt.

hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo