hirdetés

1 millió magyar minimálbéren – mennyire vannak lemaradva a hazai fizetések a régióban?

A hazai foglalkoztatottak jelentős része, mintegy 1 millió munkavállaló keres a minimálbér, valamint a garantált bérminimum körül – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss inflációs jelentéséből. Többet ér a lengyel, a román és a horvát minimálbér is a magyarnál.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A héten kiadott jelentésben az MNB részletesebben is megvizsgálta a hazai minimálbért és garantált bérminimumot nemzetközi összehasonlításban. Eszerint Magyarországon 2021-ben 167 400 forint (476 euro) a bruttó minimálbér, ami nominálisan a 2. legalacsonyabb az Európai Unióban, Bulgáriát megelőzve.

A minimálbérek nagysága az EU tagállamaiban 2021-ben (Forrás: MNB/Eurostat)

A minimálbért azonban vásárlóerő-paritáson érdemes összehasonlítani, ami alapján a magyar minimálbér az 5. legalacsonyabb az EU-ban. A régió országai közül Lengyelországban, Romániában és Horvátországban magasabb a bruttó minimálbér szintje vásárlóerő-paritáson, mint hazánkban, a szlovák és cseh minimálbér pedig a magyar szinthez hasonló mértékű. Magyarországon közel másfélszer annyian keresnek garantált bérminimumot, mint minimálbért, ezért érdemes ennek szintjét is megvizsgálni nemzetközi összehasonlításban – emeli ki a jelentés.

Mint emlékeztetnek: garantált bérminimum azon munkavállalóknak jár, akik legalább középfokú végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgoznak. 2021-ben az elvárt bérminimum 31 százalékkal magasabb a minimálbérnél, 219 ezer forint (622 euro), ami vásárlóerő-paritáson mérve az európai uniós átlagos minimálbérnek felel meg, és az európai országok rangsorában a 10 legmagasabb érték.

A minimálbért és garantált bérminimumon keresők aránya vállalatméret (bal panel), valamint megyék (jobb panel) szerint. Megjegyzés: A költségvetési szerveknél alkalmazásban állók nem szerepelnek az ábrán.
(Forrás: ONYF, NAV adatbázisok, MNB-számítás)

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo