A ToTu fejlesztésében elsődleges szempont volt Dr. Németh Csaba munkatársainak és a Szent István Egyetem kutatócsoportjának számára, hogy egy olyan terméket hozzanak létre, ami nem csak a tejet, de a cukrot és a zsírt is teljes mértékben mellőzi.
Dr. Németh Csaba, Capriovus Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója szerint ez a projekt azért is lehetett sikeres, mert a tojásfehérje nagyon hasonlóan viselkedik a tejfehérjéhez, és ezért még cukor és zsír hozzáadása nélkül is tökéletesen alkalmas különféle helyettesítő termékek létrehozására.
A paleo túrón kívül jelenleg vaj és cukrászati krém, tejföl és tej is kapható a hazai vállalkozás kínálatában: állagra és ízre is kellemesen emlékeztetnek az eredeti tejtermékekre.
Minek köszönhetően illeszthetők be ilyen könnyen a ToTu termékek a paleo étrendbe?
A paleo étrend két fő követelménye bizonyos élelmiszerek kizárásából és a szénhidrátbevitel csökkentéséből áll.
A „tiltólistán” többek között a gabonafélék, krumpli, kukorica, rizs, hüvelyesek, és a tejtermékek is megtalálhatók, ami miatt még inkább fontosabb, hogy az ilyen diétát követők számára elérhető legyen egy megfelelő alternatív fehérjeforrás a tejen kívül. A napi megengedett szénhidrát bevitel személyenként eltérő és a mozgás rendszerességétől is függ, a gyorsan felszívódó szénhidrátokat viszont mindenképp kerülni kell.
Dr. Németh Csaba szerint a 100%-ban tojásfehérjéből készült ToTu termékek 0% cukor, 0% szénhidrát és 0% zsírtartalom mellett semmi olyan alapanyagot nem tartalmaznak, ami kizáró ok lenne a szénhidrátszegény diétákban. Ráadásul mivel felhasználásban nem különböznek a tejtermékektől, így széles körben alkalmazhatók bármilyen recepthez, amihez túró, cukrászati krém, tejföl vagy tej szükséges.
Dr. Németh Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a tojásból készült ToTu termékeknek hála megannyi lehetőség nyílik a paleo étrendet követők számára, hogy újabb ételekkel gazdagítsák a napi étkezéseiket és a hétvégi ebédeket. Arról nem is beszélve, hogy a tojásfehérje fogyasztása az egészséges étkezésben is fontos szerepet játszik, hiszen jóval könnyebben emészthető a tejfehérjéhez képest, kevésbé allergizál a növényi tejekhez képest, és rengeteg esszenciális aminosavat is tartalmaz.
Ajándék az édesszájúaknak: ToTu tojás alapú receptek paleo diéta mellé
A ToTu termékeknek köszönhetően rengeteg olyan recept készíthető el, aminek hála az édesszájúak is könnyebben tarthatják be az általuk követett szénhidrátszegény étrendet. Íme két recept ToTu cukrászati krémből és ToTu túróból!
Paleo ToTus-csokis pite recept
Hozzávalók a ToTu krémhez:
- 30 dkg ToTu krém (vajat és cukrászati krémet helyettesítő termék)
- 2 tojás
- 3 dkg olvasztott kókuszolaj
- egy fél citrom leve és reszelt héja
- 5 dkg eritrit
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg paleo étcsokoládé
- 2 dkg kókuszolaj
- 3 dkg kókuszkrém
- 2 dkg kókuszliszt
- 15 dkg őrölt mandula
- 1 dkg holland kakaópor
- 1 tojás
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál eritritol, xilit vagy nyírfacukor
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
- egy fél csapott teáskanál szódabikarbóna
- egy kevés kókuszolaj (a forma kenéséhez)
- Keverje össze a tészta hozzávalóit, majd egy kókuszolajjal kikent pitetálba nyomkodja bele vizes kézzel úgy, hogy a forma oldalára is kerüljön a tésztából.
- A ToTus krémhez a mazsolán kívül minden összetevőt egynemű krémmé kell dolgozni turmixgépben vagy késes aprítóban. Miután ezzel elkészült, simítsa a krémet a tésztára.
- 180 fokon süsse a pitét 25-30 percig.
- Miután a pite megsült, hagyja hűlni, és készítse el a csokoládékrémet. Ehhez a hozzávalókat egynemű krémmé kell keverni vízgőz fölött. Ezt követően kenje meg a pite tetejét az elkészült krémmel.
- Tálaláskor díszítse a pitét recés habkártyával!
Hozzávalók 12 darab fánkhoz:
- 30 dkg ToTu túró
- 3-5 dkg eritrit
- 2 dkg kókuszolaj
- 2 tojás
- 2 evőkanál nyílgyökérliszt
- 2 evőkanál útifű maghéj
- 1 evőkanál kókuszliszt
- 1 dl víz
- 1 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- őrölt eritrit
- cukormentes lekvár
- A gombócok elkészítéséhez turmixolja krémesre a ToTu túrót a vízzel, a citromlével, a citromhéjjal, az eritrittel, a kókuszolajjal és a vaníliarúd kikapart magjaival.
- Keverje hozzá a nyílgyökér- és kókuszliszttel elkevert útifű maghéjat és a tojásokat, majd hagyja 10-15 percig állni.
- Vizes kézzel formáljon gombócokat az elkészült masszából, és pakolja őket egy sütőpapíros lemezre.
- A gombócok tetejét picit lapítsa el, és egy fakanál segítségével csináljon egy lukat mindegyiknek a közepén.
- Süsse meg a fánkokat 175 fokon 40 percig.
- Tálaláskor az elkészült fánkokat szórja meg a porrá őrölt eritrittel, és tegyen a lyukak közepére lekvárt!