Ezért érdemes a tequila mellett időnként mezcalt is fogyasztani

Miből, hogyan, illetve milyen specifikus szabályok betartása mellett készül a tequila, illetve a mezcal? Milyen hasonlóságok, illetve különbségek említhetők a két mexikói italcsoda kapcsán? Érdemes-e legalább egy kóstoló erejéig mindkettőt megízlelnünk?

Többek között ezekre a kérdésekre adunk választ a cikk keretei között, egyaránt rámutatva ezáltal a tequila, valamint a mezcal legfontosabb sajátosságaira.

Amit a tequila készítéséről alapvetően tudni érdemes

A kék agávé cukorban rendkívül gazdag tövének erjesztésével, illetve párolásával készül az igen népszerű tequila. Az elnevezés egyébként a mexikói Jalisco állambeli Tequila településről származik.

A 35 és 55% közötti alkoholtartalommal bíró tequilát kizárólag Jalisco államban, illetve Guanajuato állam hét, Michoacán állam harminc, Nayarit állam nyolc, valamint Tamaulipas tizenegy községében lehet előállítani a mexikói törvények értelmében.

Az italkülönlegesség eredetvédelme egyébként több nemzetközi egyezményben is rögzítésre került, ezért az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unió területén csakis mexikói párlatok forgalmazhatók törvényesen tequila elnevezéssel.

Hogyan és miből készül a mezcal?

A mezcal készítése a közönséges agávé erjesztésével és lepárlásával történik. Ez a növény egyébként Mexikó legnagyobb részén őshonos, és az úgynevezett agávé piña, vagyis ananász elnevezésű, letisztított részét használják fel.

A mezcal kifejezetten erőteljes, füstös ízvilággal rendelkezik, amit önmagában szokás fogyasztani. Habár a népszerűsége világszerte nem mérhető a tequila iránti kereslethez, ettől függetlenül komoly exporthányadot képez.

Leginkább Japán, valamint az Egyesült Államok területén van nagyobb felvevőpiaca. Az előállításhoz felhasznált agávé jellegének megfelelően egyébként többféle mezcal is elérhető, értelemszerűen egymástól valamelyest eltérő ízvilágot és aromákat ígérve.

A tequila és mezcal közötti fontosabb különbségek

Legyen szó éppenséggel tequiláról vagy mezcalról, az előállítás folyamatában markáns különbségeket nem fedezhetünk fel. A felhasznált agávé mindkét ital esetében erjesztés és lepárlás előtt hőkezelésen esik át.

A legfontosabb különbséget az agávé jellegében kell keresni, ugyanis a tequila készítéséhez csakis a kék agávé felhasználására van lehetőség. A mezcal esetében viszont nincs ilyen kikötés, az úgynevezett közönséges agávé ugyanúgy alkalmazható az előállításhoz.

Ettől függetlenül nem érdemes egyetlen kézlegyintéssel elintéznünk a mezcalt. Hogyha a tequila ízvilága közel áll az ízlésünkhöz, akkor bizony a hasonló aromakaraktereket felvonultató mezcal is megérdemli az esélyt. Annál is inkább, mivel egy kevésbé ismert, ugyanakkor nagyszerű italról van szó.

Véleményvezér

Befellegzett a visegrádi négyeknek

Befellegzett a visegrádi négyeknek 

Mélyponton a magyar-lengyel kapcsolatok.
Hamar kitiltották a Harcosok Klubjából a könyvelők alelnökét

Hamar kitiltották a Harcosok Klubjából a könyvelők alelnökét 

Nem kívánatos a könyvelő a Harcosok Klubjában.
Arcul köpte az örményeket egy fideszes országgyűlési képviselő

Arcul köpte az örményeket egy fideszes országgyűlési képviselő 

Oksabb lett volna, ha Hoppál Péter csendben marad.
Magyarország költi a legkevesebbet az egészségügyre az unióban

Magyarország költi a legkevesebbet az egészségügyre az unióban 

Hová tűnik az adófizetők rengeteg pénze?
Utolsó helyen állunk az unióban a nyaralni tudók számában

Utolsó helyen állunk az unióban a nyaralni tudók számában 

Meddig süllyed még a magyarok életszínvonala?
Rettegnek a fideszes polgármesterek

Rettegnek a fideszes polgármesterek 

Fideszes polgármesternek együtt szerepelni egy ellenzékivel egy fotón, skandallum.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo