Ezért érdemes a tequila mellett időnként mezcalt is fogyasztani

Miből, hogyan, illetve milyen specifikus szabályok betartása mellett készül a tequila, illetve a mezcal? Milyen hasonlóságok, illetve különbségek említhetők a két mexikói italcsoda kapcsán? Érdemes-e legalább egy kóstoló erejéig mindkettőt megízlelnünk?

Többek között ezekre a kérdésekre adunk választ a cikk keretei között, egyaránt rámutatva ezáltal a tequila, valamint a mezcal legfontosabb sajátosságaira.

Amit a tequila készítéséről alapvetően tudni érdemes

A kék agávé cukorban rendkívül gazdag tövének erjesztésével, illetve párolásával készül az igen népszerű tequila. Az elnevezés egyébként a mexikói Jalisco állambeli Tequila településről származik.

A 35 és 55% közötti alkoholtartalommal bíró tequilát kizárólag Jalisco államban, illetve Guanajuato állam hét, Michoacán állam harminc, Nayarit állam nyolc, valamint Tamaulipas tizenegy községében lehet előállítani a mexikói törvények értelmében.

Az italkülönlegesség eredetvédelme egyébként több nemzetközi egyezményben is rögzítésre került, ezért az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unió területén csakis mexikói párlatok forgalmazhatók törvényesen tequila elnevezéssel.

Hogyan és miből készül a mezcal?

A mezcal készítése a közönséges agávé erjesztésével és lepárlásával történik. Ez a növény egyébként Mexikó legnagyobb részén őshonos, és az úgynevezett agávé piña, vagyis ananász elnevezésű, letisztított részét használják fel.

A mezcal kifejezetten erőteljes, füstös ízvilággal rendelkezik, amit önmagában szokás fogyasztani. Habár a népszerűsége világszerte nem mérhető a tequila iránti kereslethez, ettől függetlenül komoly exporthányadot képez.

Leginkább Japán, valamint az Egyesült Államok területén van nagyobb felvevőpiaca. Az előállításhoz felhasznált agávé jellegének megfelelően egyébként többféle mezcal is elérhető, értelemszerűen egymástól valamelyest eltérő ízvilágot és aromákat ígérve.

A tequila és mezcal közötti fontosabb különbségek

Legyen szó éppenséggel tequiláról vagy mezcalról, az előállítás folyamatában markáns különbségeket nem fedezhetünk fel. A felhasznált agávé mindkét ital esetében erjesztés és lepárlás előtt hőkezelésen esik át.

A legfontosabb különbséget az agávé jellegében kell keresni, ugyanis a tequila készítéséhez csakis a kék agávé felhasználására van lehetőség. A mezcal esetében viszont nincs ilyen kikötés, az úgynevezett közönséges agávé ugyanúgy alkalmazható az előállításhoz.

Ettől függetlenül nem érdemes egyetlen kézlegyintéssel elintéznünk a mezcalt. Hogyha a tequila ízvilága közel áll az ízlésünkhöz, akkor bizony a hasonló aromakaraktereket felvonultató mezcal is megérdemli az esélyt. Annál is inkább, mivel egy kevésbé ismert, ugyanakkor nagyszerű italról van szó.

Véleményvezér

Aranyat fognak érni a munkaerőpiacon a nyugdíjas 3, vagy több gyermekes nagymamák

Aranyat fognak érni a munkaerőpiacon a nyugdíjas 3, vagy több gyermekes nagymamák 

A szavazatszerző kampányban nem biztos, hogy mindent jól átgondoltak.
Trump matekja nem stimmel

Trump matekja nem stimmel 

Mit szólnak a befektetők Trump vámjaihoz?
Kísértetbölcsődét talált Hadházy Ákos

Kísértetbölcsődét talált Hadházy Ákos 

Semmi nincs biztonságban, ami mozdítható.
Elképesztő luxusban élnek a NER-cicák, erről közölt képeket Hadházy Ákos

Elképesztő luxusban élnek a NER-cicák, erről közölt képeket Hadházy Ákos 

Jól megy a NER körüli hölgyeknek. Méghogy nem szeretik a gyengébb nemet a fideszesek.
Aggasztó, hány évig élnek a magyarok – Romániában és Bulgáriában is jobb a helyzet

Aggasztó, hány évig élnek a magyarok – Romániában és Bulgáriában is jobb a helyzet  

A két ország újabb listán ver minket. 
A magyar idősek számíthatnak a legrövidebb élettartamra az EU-ban

A magyar idősek számíthatnak a legrövidebb élettartamra az EU-ban  

Még Bulgáriában és Romániában is tovább élnek az idősek. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo