Ételek, amelyek serkentik az agyműködést

Az étel a testünk üzemanyaga, így nem mindegy, hogy mivel tankolunk fel. Ahogy az autónkba sem teszünk kétes helyről származó gázolajat vagy benzint, úgy a szervezetünket se kényszerítsük arra, hogy silány minőségű ételből állítson elő elég energiát a napi teendőink elvégzéséhez.

Megváltó vagy „csak” leváltó lehet Magyar Péter? Kihúzza az Orbán-kormány 2026-ig?
Meddig marad szankciós listán Rogán Antal? Mi lesz a régi ellenzékkel?
Online Klasszis Klub élőben Kéri Lászlóval!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a politológustól!

2025. január 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legtöbb ételnek megvan a maga szerepe, pontosabban hogy melyik szervünk működését befolyásolja. Például tudjuk, hogy a répa a szem funkcióinak működésére hat, a gyömbér a gyomorra, a vörösbor a vérre és a paradicsom a szívre. De mi a helyzet akkor, ha az agyunk működésén szeretnénk egy kicsit javítani?

Zöld tea

A zöld tea jótékony hatásairól könyvet lehetne írni, hiszen magas vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalma miatt napi fogyasztásával számos pozitív egészségügyi változásnak lehetünk a nyertesei. Többek közt erősíti az immunrendszert, védi a fogakat a fogszuvasodástól, segít a zsírpárnák lebontásában, enyhíti a szorongást, védi a szívet, valamint csökkenti a koleszterinszintet.

Továbbá bizonyított tény, hogy az agyi funkciókra szintén pozitívan hat, hiszen egyrészt éberebbé tesz, másrészt élénkíti a memóriát.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök jelentős részében találhatóak polifenolok, melyek leginkább az egészségünket hivatottak támogatni. Egészen pontosan a polifenolok olyan vegyületek, melyeknek szerepük van a gyulladások csökkentésében, a keringési rendszer megfelelő működésében, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, a daganatok kialakulásának kockázatának csökkentésében, valamint védenek az oxidatív stressz ellen is.

Egy 2010-es kutatásban kimutatták, hogy a bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása megállíthatja a kognitív hanyatlást, és a memóriaproblémákat szintén megelőzheti.

Avokádó

Az avokádó az ételek közt a Jolly Joker, hiszen 75 százaléka telítetlen zsírsavakból áll, melynek a memóriát illetően van jelentősége. Ezen felül tele van E-vitaminnal, de találhatóak benne még C-, K- és B- komplex vitaminok is. Ha ez még nem lenne elég, az avokádó tirozin tartalma szintén igen magas, aminek a fókuszáltságban van kiemelkedő szerepe, ugyanakkor gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és az egészséges vérkeringésben is szerepet játszik.

Mely ételek gátolják a normál agyműködést?

Naivitás lenne azt hinni, hogy az ételeknek csak pozitív hatásai vannak a szervezetünkre, hiszen sok olyan élelmiszer létezik manapság, melyekkel az ellenkező hatást érhetjük el, mint amit szeretnénk.

Agyműködés szempontjából jobb elkerülni a sós ételeket, hiszen a magas nátriumtartalmú falatok károsan hatnak a vérellátásra és a memóriára egyaránt. Továbbá a cukros ételek szintén a memória ellenségei, ráadásul gyakori fogyasztásukkal növeljük az elhízás kockázatát.

Ha további cikkeket szeretnél olvasni a témában, látogass el az ÉVA magazin oldalára!

Véleményvezér

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe 

Kölcsönösen árulással vádolják egymást.
A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe

A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe 

Vége a Gazprom nagyhatalmi státuszának.
Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart

Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart 

Reméljük Orbán Viktor testőrei remek dzsungelharcosok.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo