A legtöbb ételnek megvan a maga szerepe, pontosabban hogy melyik szervünk működését befolyásolja. Például tudjuk, hogy a répa a szem funkcióinak működésére hat, a gyömbér a gyomorra, a vörösbor a vérre és a paradicsom a szívre. De mi a helyzet akkor, ha az agyunk működésén szeretnénk egy kicsit javítani?
Zöld tea
A zöld tea jótékony hatásairól könyvet lehetne írni, hiszen magas vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalma miatt napi fogyasztásával számos pozitív egészségügyi változásnak lehetünk a nyertesei. Többek közt erősíti az immunrendszert, védi a fogakat a fogszuvasodástól, segít a zsírpárnák lebontásában, enyhíti a szorongást, védi a szívet, valamint csökkenti a koleszterinszintet.
Továbbá bizonyított tény, hogy az agyi funkciókra szintén pozitívan hat, hiszen egyrészt éberebbé tesz, másrészt élénkíti a memóriát.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök jelentős részében találhatóak polifenolok, melyek leginkább az egészségünket hivatottak támogatni. Egészen pontosan a polifenolok olyan vegyületek, melyeknek szerepük van a gyulladások csökkentésében, a keringési rendszer megfelelő működésében, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, a daganatok kialakulásának kockázatának csökkentésében, valamint védenek az oxidatív stressz ellen is.
Egy 2010-es kutatásban kimutatták, hogy a bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása megállíthatja a kognitív hanyatlást, és a memóriaproblémákat szintén megelőzheti.
Avokádó
Az avokádó az ételek közt a Jolly Joker, hiszen 75 százaléka telítetlen zsírsavakból áll, melynek a memóriát illetően van jelentősége. Ezen felül tele van E-vitaminnal, de találhatóak benne még C-, K- és B- komplex vitaminok is. Ha ez még nem lenne elég, az avokádó tirozin tartalma szintén igen magas, aminek a fókuszáltságban van kiemelkedő szerepe, ugyanakkor gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és az egészséges vérkeringésben is szerepet játszik.
Mely ételek gátolják a normál agyműködést?
Naivitás lenne azt hinni, hogy az ételeknek csak pozitív hatásai vannak a szervezetünkre, hiszen sok olyan élelmiszer létezik manapság, melyekkel az ellenkező hatást érhetjük el, mint amit szeretnénk.
Agyműködés szempontjából jobb elkerülni a sós ételeket, hiszen a magas nátriumtartalmú falatok károsan hatnak a vérellátásra és a memóriára egyaránt. Továbbá a cukros ételek szintén a memória ellenségei, ráadásul gyakori fogyasztásukkal növeljük az elhízás kockázatát.
Ha további cikkeket szeretnél olvasni a témában, látogass el az ÉVA magazin oldalára!