A nemzetközi kártérítési ügyek nehézségei

Legyen szó közlekedési vagy munkahelyi balesetről, ha megsérülünk, nem csak a gyógyulás, hanem hosszas jogi procedúra is vár ránk. Ha anyagi kárunk keletkezik, abban az esetben is bonyolult eljárásra számíthatunk. Ez akkor is kellemetlen, ha itthon, Magyarországon történik az eset. Ha azonban külföldön történik a káresemény, egészen biztos, hogy segítségre lesz szükségünk, mivel jó eséllyel sem az ország nyelvét, sem a jogrendszere sajátosságait nem ismerjük.

Nem csak nyaralás alatt történhet baj

Ha külföldi káreseményről beszélünk, sokaknak a nyaralás alatt elszenvedett balesetek, bűncselekmények jutnak eszébe. Azonban gyakran fordulnak elő munkahelyi balesetek is. A nyugati országokban számos magyar munkavállaló dolgozik, jelentős részük az építőiparban.

Természetesen nem csak személyi sérüléssel járó károk keletkezhetnek külföldön. A nemzetközi kereskedelem területén működő vállalkozásokat, jogi személyeket is érheti olyan káresemény, amely után jogos kárigényük keletkezik és ezt érvényesíteni kívánják. Ez lehet az áru sérülése légi, vízi vagy közúti szállítás során, de akár a külföldi partner szerződéses kötelezettségeinek megszegése is.

Ilyen helyzetben szakértő segítségére van szükségünk a kárigény érvényesítéséhez. Egy nemzetközi kártérítésre specializálódott ügyvédi iroda hatékonyan képviseli az érdekeinket a határokon átívelő eljárásokban. 

Belföldi káresemények nemzetközi vonatkozásai

Nem csak a külföldön történt káreseményeknek lehetnek nemzetközi résztvevői. A Magyarországon történt, külföldiek által okozott vagy elszenvedett balesetek is speciális eljárást igényelnek. Ugyancsak nemzetközi elemei vannak az utasbiztosítókkal szemben történő biztosítási igények érvényesítésének. 

A nemzetközi kártérítési ügyek sajátosságai

Nem véletlen, hogy azokban az esetekben, ahol különböző országokban történnek a káresemények, speciális az eljárás. Legkézenfekvőbb, hogy a nyelvi különbségeket át kell hidalni. Az eljárások során a felek nem feltétlenül beszélik az eljárás nyelvét. Sőt, a biztosítási és jogi szaknyelvet még kevesebben használják.

Nem csak az országok nyelve, hanem a jogrendszerei is eltérőek lehetnek. Egyes országokban eltérőek az események minősítései vagy akár a kártérítési tételek. További nehézséget okoz, ha az egyik fél nem tartózkodik életvitelszerűen az adott országban.

Amiben az ügyvédek segíthetnek

Ha nemzetközi vonatkozású kártérítési eljárás elé nézünk, érdemes erre szakosodott ügyvéd segítséget kérnünk. Hosszú évek alatt kialakult kapcsolatrendszere, a helyi sajátosságok és a jogi nyelv ismerete az adott országban jó esélyt teremt arra, hogy látszólag reménytelen ügyekben is sikerrel járjunk mind a biztosítókkal szemben, mind bírósági eljárás során. Ez akkor is így van, ha történetesen nem elszenvedői, hanem okozói lettünk egy káreseménynek külföldön.

A nemzetközi kártérítésben jártas jogászok behatóan ismerik a nemzetközi jogot. Ne habozzunk kár esetén a segítségüket kérni!

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo