Európa Bécsben

2018. május 17. csütörtök - 20:10 / piacesprofit.hu
  •    

Mivel sok bécsinek fogalma sincs, hogy az Európai Uniónak is köszönheti a közeli felújított játszóteret, a helyi kertészetből származó uborkát vagy éppen az aktuális nyelvtanfolyamát, az osztrák fővárosban idén is megrendezik az EU-s projektek hetét.Több mint negyven, uniós támogatással megvalósított beruházást nézhetnek meg közelebbről a bécsiek a napokban az "EUrópa Bécsben" elnevezésű kampány keretében.

Bécs – egyedüli osztrák tartományként – második alkalommal csatlakozott az Európai Bizottság “Európa a régiómban” elnevezésű akciójához, amelynek célja, hogy megmutassa az embereknek, miként profitál a régiójuk az uniós támogatásokból. Az ott élők revitalizált élőhelyeket, mezőgazdasági üzemeket látogathatnak meg, illetve kutatási és oktatási projekteket ismerhetnek meg. 

Erre a bécsieknek 2018. május 15. és 19. között van lehetőségük, amikor több mint negyven beruházást és programot ismerhetnek meg részletesebben. A kutatási és együttműködési projektek keretében például bepillantást nyerhetnek az Österreichische Computergesellschaftnál a robotika és mesterséges intelligencia területén zajló kutatásokba, a város környezetvédelmi ügyosztályánál mindent megtudhatnak a városi hőszigetekről, az AustriaTechnél pedig a határokon átívelő utazástervezésről.

Lobau © Eurocomm-PR / Mario Lang

Lobau © Eurocomm-PR / Mario Lang

Nyílt napra várják az érdeklődőket azok az intézmények, amelyek különböző oktatási és integrációs programokat kínálnak a legkülönbözőbb korosztályoknak. Ezek között van környezetvédelemre nevelés gyerekeknek, tanácsadás romáknak, többnyelvű oktatás az óvodákban és általános iskolákban, pszichiátriai betegek munkaerőpiaci integrációja, illetve startup-akadémia is.

Drónokkal ellenőrzik az erőműveket Bécsben
A Wien Energie innovációs projektje keretében ipari drónokkal ellenőrzik a szél- és naperőműveket, valamint a hőerőművek kéményeit Bécsben. Így senkinek sem kell a magasba másznia, és sokkal rövidebb időre kell leállítani a létesítményt.

Az EUrópa Bécsben harmadik nagy témaköre a természettel és környezetvédelemmel kapcsolatos. A résztvevők a különböző séták és túrák mellett megtudhatják például, miként igyekszik összehangolni a bécsi erdészet a város egyik közkedvelt kirándulóhelyén, Lobauban a természetvédelmet a látogatók igényeivel.

A Bioforschung Austria jóvoltából megismerhetik a hagyományos és a biológiai gazdálkodás közti különbséget és ezek hatásait, valamint bekukkanthatnak a Gugumuck csigafarmra vagy a Flicker kertészet legújabb üvegházába.

(eurocommpr.hu)