Dollár ezermilliárdokba kerül a “nagy zabálás”

2017. október 13. péntek - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

Drámai ütemben növekszik az elhízottak száma: 2025-re 2.7 milliárd ilyen ember lesz a világon, a felnőttek harmada. Az egészségügy, a biztosítók nem fognak tudni lépést tartani az emiatt robbanásszerűen növekvő, ezermilliárdokban mérhető költségekkel, figyelmeztet az illetékes nemzetközi szervezet.

A World Obesity Federation szerint a dohányzás mellett az elhízás a fő oka a rákos és a szívbetegségek, a cukorbetegség, az agyvérzések világszerte növekvő számának. Az Egyesült Államokban 2014-ben a lakosság egyharmada számított túlsúlyosnak, a szakértők szerint ez az arány 2025-re eléri a 41 százalékot. Nagy-Britanniában ezek az adatok 27, illetve 34 százalék, hasonló mértékű és növekvő a betegesen kövérek száma Egyiptomban, Ausztráliában, Mexikóban is.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A több megbetegedés egyre magasabb kiadásokat is jelent, amelyek fejlődő, de akár már közepesen fejlett országok számára is megoldhatatlan feladatokat jelenthetnek. A szervezet figyelmeztet: 2025-től a világ évente összesen 1.2 trillió dollárt lesz kénytelen a túlsúlyosságból származó betegségek kezelésére fordítani.

A legmagasabbak a költségek az Egyesült Államokban – ahol ismeretesen a legdrágábbak az egészségügyi termékek és szolgáltatások. Ott 2014-ben 325 milliárd dollárt fordítottak túlsúlyos betegek kezelésére, s ez az összeg 2022-re 555 milliárdra emelkedik. Nagy-Britanniában ugyanebben az időszakban 19 milliárd dollárról 31 milliárdra növekszik az elhízottak kezelésének költsége.

Nem garancia a jólétre a magas jövedelem
Az országok magasabb jövedelme nem vezet automatikusan az összes gyerek jobb helyzetéhez, sőt még növelheti is az egyenlőtlenségeket – mondta az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF) Magyarország gyermekjogi igazgatója Budapesten csütörtökön – írja az MTI.

Szerepet játszik az adatokban, hogy a kövér embereknél gyakran jelentkező ízületi problémák kezelése, protézisek beültetése, különösen nagy anyagi forrásokat igényel, akárcsak a cukor- és a szívbetegek ellátása. A brit társadalombiztosítás vezetője már figyelmeztetett, hogy a túlsúlyosak miatti kiadások veszélyeztetik a szervezet fizetőképességét. Amennyiben nem sikerül ezt a trendet megfékezni, a világ 2025-re már 1.2 trillió dollárt lesz kénytelen elkölteni az elhízás következményeire – az összeg 46 százaléka az Egyesült Államokra esik majd.

A szakemberek felhívják a kormányokat: lépjenek fel erőteljesebben a cukrozott üdítőitalok, az édességek, a zsíros ételek reklámja ellen. Javaslatuk szerint az egészséget súlyosan károsító termékek hirdetését ugyanolyan keményen vissza kellene szorítani, mint ahogy az a dohányáruk esetében történt. (Guardian)