Mégsem a postás hozza az Aspirint

2018. február 11. vasárnap - 16:02 / piacesprofit.hu
  •    

Egyes országokban vényre felírt gyógyszert is lehet interneten rendelni – olcsóbban. Az új német nagykoalícióban azonban a konzervatívok elérték, hogy megtiltsák ezt a lehetőséget.

 

Egy svájci tulajdonban lévő nagy gyógyszerkereskedelmi cégnek, amely tíz éve jelent meg a német piacon, mintegy 4 millió vevője van az országban. Főként tartósan gyógyszerekre szorulókról van szó, akiknél számít, hogy olcsóbban jutnak a szerekhez, ugyanakkor nincs szükségük személyes kapcsolatra, konzultációra a gyógyszerésszel.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Németországban a vényköteles (és egységesen rögzített árú) gyógyszerek éves forgalma 40 milliárd euró felett vannak, e forgalomnak még csak 1 százaléka jut az internetes kereskedelemre, míg Svájcban ez az arány már 9 százalék.

Nem bliccelheti el a gyógyszer bevételét
Megjelent az első gyógyszer, amelybe érzékelőt is tettek. Annak révén megtudhatja az orvos, bevette-e betege a felírt gyógyszert – és mikor…

A forgalmazó cégeket, amelyek székhelye külföldön van, nem köti a fix ár, de vonatkoznak rájuk szigorú előírások. Így például be kell szkennelniük a vényeket, és rendesen ellenőrizni a többszörös vásárlók rendeléseit, megfelelnek-e azok a korábbiaknak. A külföldiek is hozzájárulnak a német patikák ügyeleti költségeihez.

A német gyógyszerészek szövetsége kezdettől fellépett az internetes kereskedelem ellen, azzal érvelve, hogy az tönkreteszi a patikákat. Az Európai Bíróság azonban nem fogadta el érvelésüket.

A kormánykoalícióról folyó tárgyalásokon a szociáldemokrata párt az internetes kereskedelem fenntartása mellett volt, ám a gyógyszerészek érdekeit képviselő konzervatív CDU-CSU ragaszkodott a tilalomhoz, amely így életbe fog lépni. A tiltás egyébként csak a vényköteles szerekre vonatkozik. (Forrás: Neue Zürcher Zeitung).