A kirándulás és a wellness megy a hosszú hétvégéken

2018. október 29. hétfő - 09:05 / piacesprofit.hu
  •    

A négy napos hétvégék és az őszi szünet utazásra csábít rengeteg embert. Évek óta a legnépszerűbb úti cél belföldön Lillafüred. Legtöbben kettesben és három napra utaznak el, ha belföldi utazás mellett döntenek. 

Harmadik éve Lillafüred a kedvenc belföldi úti cél, idén Miskolctapolca és Hajdúszoboszló is dobogós helyen végzett a Bónusz Brigád adatai szerint. Tavaly ősszel még a Mátra és Dunaszentmiklós, míg 2016-ban Siófok és Debrecen volt az ezüst-, illetve a bronzérmes célpont. Úgy tűnik ősszel wellnessre és kirándulásra vágynak a legtöbben, ezért töretlen azoknak a helyeknek a népszerűsége, mely ötvözni képes ezt a két kikapcsolódási módot.Exkluzív privát éjszakai wellness romantika

Közeli, jellemzően könnyen, akár autóval is megközelíthető külföldi úti célok is népszerűek voltak 2018 őszén. Ebben az időszakban a pihenés külföldi helyszínéül a legtöbben Velencét választották, tavaly hasonló időszakban még Prága, 2016-ban pedig szintén Olaszország, de másik gyönyörű városa, Firenze volt a favorit.

Hány napra és hányan?

A hosszú hétvégékhez igazodva, belföldre legtöbben 3 napra utaztak, a vásárlások több, mint 90 százalékát ezek az utak teszik ki. Hasonlóan ehhez az arányhoz, kiugró többségben voltak azok, akik kettesben utaztak el ebben az időszakban.

Hatnapos hétvégét hoz a Jézuska 2019-ben
Jövőre 3 munkanap áthelyezéssel kell tervezni, a frissen megjelent PM rendelet alapján. Az év elejei hosszú hétvégevel és az extra hosszú karácsonyi pihenővel együtt így összesen hét hosszú hétvégével kell számolni 2019-ben.

Külföld esetében 2016-ban még az 1 napos utak voltak a legkelendőbbek: ekkor még az összes foglalás felét az 1 napos kiruccanások tették ki. Már 2017-ben elkezdődött az eltolódás a hosszabb utazások felé. Mára, hasonlóan a belföldi utazásokhoz, a külföldi desztinációk esetében is a 3 napos utak lettek a legnépszerűbbek, bár az 1 illetve a 2 napos szállásfoglalások aránya csekély mértékben marad el a 3 naposokétól.

A pár napos utazások ára

Adatok szerint egyre jobb minőségű utakat, szállásokat tudnak megfizetni a magyarok. A választék árban is egyre szélesebb, mindenki megtalálja a hozzá közel álló szállás- és utazástípust. A külföldi utazások esetében is hasonló mértékű volt a vásárolt utak átlagárának változása: 2016-ban átlagosan 18.000 forintba kerülő utakat választottak, idén átlagosan 23.000 forintot költöttek az emberek egy külföldi pihenésre.

Úgy tűnik tehát, hogy a magyarok számára fontossá vált az őszi kikapcsolódás: összehasonlítva korábbi hasonló időszakokkal egyre többen és egyre hosszabb utazásokat választanak ebben az szezonban.

Nem csak az őszi utazás népszerűsége nő: sokan hagyják maguk mögött az adventi vagy épp a karácsonyi őrületet, másokat havas kirándulások és sípályák vonzanak a téli időszakban.