Utolsó vérükig ragaszkodnak a vendéglátósok a pillepalackhoz

2019. március 11. hétfő - 16:10 / piacesprofit.hu
  •    

Adjanak az éttermekben díjtalanul ivóvizet a vezetékből – javasolja az Európai Bizottság. Ezzel a fogyasztók nemcsak sok pénzt takaríthatnának meg, de műanyag palackok milliói sem növelnék a hulladékot.

Vannak a világon országok, ahol természetes, hogy éttermekben a csapból származó ivóvizet is tesznek az asztalra, ám az EU államaiban ez ritkaságnak számít. Vegyen a vendég palackozott, lehetőleg minél drágább ásványvizet – ha pedig csapvizet kér, furcsán néznek rá.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Ennek szeretne véget vetni az Európai Bizottság, amely irányelvében javasolja: adjanak éttermek, étkezdék ingyen vezetékes vizet az ételt rendelő vendégnek. Az EB számításai szerint ezzel évente 600 millió eurót lehetne megtakarítani – egyúttal jelentősen csökkenteni a pet-palackok felhasználását.

Csak pillepalackból hatvan bálányit gyűjtöttek a Tiszán
Az idei év első nagyszabású ártéri hulladékmentesítő akcióján 35 000 műanyag palackot gyűjtött össze a PET Kupa csapata a Felső-Tiszán. A Tiszaszalka és Vásárosnamény között elhelyezkedő Natura 2000-es területen tízhektárnyi ártéri erdőt fésültek át és tisztítottak ki a környezetvédelmi mozgalom önkéntesei és a vízügyi igazgatóságok szakemberei. Az összegyűjtött hulladék felét, csakúgy mint a 60 bálányi préselt pillepalackot, újrahasznosítják.

Az irányelv kiadói egyúttal figyelmeztetnek: természetesen a vezetékes víznek jó minőségűnek kell lennie. Amennyiben ez a helyzet, azzal 17 százalékkal lehetne csökkenteni a palackozott vizek forgalmát. Az irányelvet még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak jóvá kell hagynia. Akkor is csak nem-kötelező ajánlásról lenne szó – de a tagállamoknak módjában lenne kötelező erejű törvényt is hozni a kérdésben.

Viták, harcok várhatóak, mivel a vendéglátóipar – nem meglepően – ellenzi a tervet.

(Forrás: Utopia)

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek