Óriás teherhajók, amelyek nem szennyeznek

2018. január 21. vasárnap - 10:09 / piacesprofit.hu
  •    

Nyártól üzembe helyezik az első, teljesen elektromos meghajtású, megújuló energiával táplált konténer-szállító teherhajókat a nagy holland kikötők között.

A Port-Liner cég az EU jelentős, 7 millió eurós anyagi támogatásával fejlesztette ki az új típusú vízijárműveket, amelyek méretüktől függően 24-280 szabvány konténer szállítására alkalmasak.

Kép: Loadstar

Kép: Loadstar

Az új hajók, amelyek semmiféle károsanyagot nem bocsátanak ki, a dél-hollandiai De Kempen konténer-terminál és az antwerpeni kikötő között járnak majd és évente 23.000 kamion-szállítmányt váltanak ki.

Az első ötöt augusztusban helyezik üzembe, azokat követi a harmadik negyedévben hat további, nagyobb hajó, amelyek egyenként 280 konténert szállítanak.

Csak egy bolygónk van
Csak egy bolygónk van Két évvel azután, hogy megszületett a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény, a francia fővárosban a „One Planet Summit” csúcstalálkozón cselekvési tervet fogadtak el bolygónk megmentésére.

A Port-Liner egyedülálló újítása, hogy a hajók motorját hajtó akkumulátorokat ugyancsak konténerben helyezik el, így azok bármely vízi járművön alkalmazhatók. A telepeket a szárazföldön megújuló nap- és szélenergiából származó árammal töltik fel.

Európában jelenleg mintegy 7.300 belvízi teherhajó közlekedik, amelyek nagy többsége, kereken 5.000, belga és holland vállalkozások tulajdonában van.

(theloadstar.co.uk)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek