Napelemes „szuperfák” Szingapúrban

2015. szeptember 28. hétfő - 19:52 / piacesprofit.hu
  •    

A Gardens by the Bay „szuperfái” az üvegházhatás csökkentését szolgálják a fenntartható fejlődés jegyében megalkotott látványos ökoparkban. A Mariana kikötő mellett található Gardens by the Bay egy 101 hektáron elterülő ökopark Szingapúrban, melyet tengertől visszahódított területen építettek fel. A parkot a fenntartható fejlődés jegyében alakították ki és ökoturisztikai látványosságnak szánták - írja az Impress Magazin.

A Gardens by the Bayben 18 mesterséges, úgynevezett „szuperfa” emelkedik, ezek 25–50 méter magasak, tizenegy közülük napkollektorral felszerelt. Néhány közülük az üvegházak szellőztető-csatornáiként funkcionálnak, vagy az esővizet gyűjtik össze. A fák törzsén egzotikus páfrányok, orchideák és ritka bromélia kúszónövények kapaszkodnak egyedi és különleges botanikus gyűjteményt alkotva. Két szuperfát skywalk elnevezésű híddal kötöttek össze, melyen végigsétálva a magasból is megcsodálható a különleges ökopark – írta együttműködő partnerünk, az Impress magazin.

kép: Impress Magazin

A kert olyan környezetvédelmi technológiákkal van felszerelve, melyek a fák ökológiai funkcióját utánozzák. A napelemek a napenergiát felhasználva világítják meg a szuperfákat, valamint ennek segítségével gyűjtik be az esővizet, amivel öntöznek és a szökőkutakat működtetik, valamint szomszédos üvegházak felmelegedett levegőjét is keringeti az a „szuperfákból” álló mesterséges erdő.

Kép: Impress magazin

Az egész létesítmény alatt rejtőzik az üzemeltetésért felelős energiaközpont, amelynek biomassza erőműve a képződő zöldhulladékot is hasznosítja. Az üvegházak hűtésénél a termikus rétegződés elvét alkalmazták. A talajban lefektetett, hűtött vizet keringető csőrendszerrel érik el, hogy kellemes hűvös legyen, míg a felszálló légáramlás a tető felé viszi a felmelegedett levegőt, amelyet a hőenergia hasznosítása után a szuperfák tetején engednek ki a szabadba. A városzöldítő ötleteknek köszönhetően az élet is elviselhetőbb!

A két legmagasabb fa között átívelő skywalk sétányon lehet megcsodálni a lélegzetelállító kertet. Éjszaka a szuperfák életre kelnek egy látványos zenés fény show keretében, melyet Garden Rhapsodynak neveznek.

Döbbenetes módszerekkel készülnek az éghajlatváltozásra
A tengerszint emelkedés miatt a vízen lebegő városok, mesterséges szuperfák, amelyek elnyelik a szmogot és hűsítik a településeket, újragondolt gyártelepek, mindez csak néhány példa, hogyan készülnek a városok az éghajlatváltozásra.