Rövidesen indul az Uber helitaxija

2018. január 12. péntek - 20:07 / piacesprofit.hu
  •    

A repülő autó régi álom, de az amerikai Bell helikoptergyár és az Uber azt ígéri: a 2020-as EXPO-n, Dubajban, már kipróbálhatjuk a repülő taxikat.

A katonai és polgári helikoptereiről ismert Bell cég a Las Vegas-i CES 2018-on bemutatta koncepcióját, hogyan valósítaná meg az Uber elképzelését.

Kép: Wired

Kép: Wired

Amint képünkön látható, a tojás alakú légijármű testét rotorok emelnék magasba és továbbítanák, több, mint 200 km-es óránkénti sebességgel. A minden irányba korlátlan kilátást kínáló “repülő autóban” négy utas, valamint csomagjaik számára lenne hely.

Mire jó az okosbőrönd, ha nem engedik fel a repülőre?
Egyre több légitársaság tiltja ki járatairól az okosbőröndöket, mert attól tart, hogy az akkumulátoraik problémákat okozhatnak.Tavaly ősszel a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) éppen a gyúlékony lítium-ion akkumulátorok miatt tiltotta ki a járatok fedélzetéről a Samsung Note 7-es okostelefonokat.

Szakértők szerint a műszaki problémák megoldottak, de nem kevésbé nehéz feladat lesz a szabályozás. A nagyvárosok, különösen pedig a repülőterek felett és körül  repkedő légijárművek forgalma rendkívüli veszélyekkel járhat, azokat csak szigorú szabályozással  lehet kiküszöbölni – amint a drónokkal kapcsolatos jelenlegi problámák is mutatják.

Az Uber mindenesetre azt ígéri, hogyí 2020-ra nem csak Dubajban, hanem Dallasban és Los Angelesben is megkezdik kísérleti üzemüket a vállalkozás légitaxijai.

(Forrás: Wired)