Öt Wi-Fi-s szarvashiba, amire nem is gondolnánk

2017. november 27. hétfő - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Mindenki ismeri a jelenséget: a vezetéknélküli internetes kapcsolat mindig a legrosszabbkor szakad meg. Ezek a hálózati problémák azonban sokszor olyan okokra vezethetőek vissza, amelyekre álmunkban sem gondolnánk. Szakértőnk segítségével öt olyan hétköznapi esetet vázolunk fel, ami bárkivel megtörténhet, de egy kis figyelemmel könnyen elkerülhető.

A vezeték nélküli hálózatok monitorozása hosszú távon sok felesleges kutatás és hibakeresés idejét tudja megspórolni az IT üzemeltetésnek. Ha az efféle megfigyelést kiterjesztjük és nem csak hálózaton innen, de felhasználói oldalon is nyomon követjük a történteket, váratlan, kellemetlen meglepetéssel már nem találkozhatunk. A monitorozásba beletartozhat a Wi-Fi-s terület légtere is, ami nem, hogy nem számít túlzásnak, de még a perfektcionisták közé sem férünk be vele.  Számolni kell minden esetben a belső elektronikai berendezések interferenciájával, környezeti változások és tényezők hatásaival és a saját, vagy akár szomszédunk fejlesztéseivel is. A következőkben mutatunk öt olyan hibát, amely állandó fejfájást okozhat a vezeték nélküli internetes rendszerekben, pedig egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

 

Ki az irodából a mikrohullámú sütővel!

Érdemes kerülni az irodán belüli vezeték nélküli eszközök, jeladók, mikrohullámú sütők, transzmitterek közelségét. Egy ebédidőben folyamatosan működő mikrohullámú sütő képes megbénítani a kisebb étkű kollégák ebédidő alatti munkáját.

Áram nélkül a wifi sem megy!

Még a legjobban üzemeltetett irodákban is előfordulhat feszültség-ingadozás. Az iroda access pontjainak (AP) bele kell tartoznia a cég kritikus erőforrásai közé. Egy UPS szünetmentes tápegységre kötött AP sikeresen meggátolja a semmiből érkező újra indulásokat és az azt követő 1-2 perces kihagyásokat. A nyári meleg hónapok alatt történt meg, hogy a munkavállalók rendszeresen reggel 9 órára értek be, így az irodaház klíma rendszere egy időben pörgött fel a maximumra. A meleggel egyszerre került kizárásra a cég vezeték nélküli internete is. Az elektromos rendszer nem bírta a terhelést, a kilengéseket a wireless eszközök kifejezetten rosszul tolerálták. Elektromos fűtés esetén a hibajelenség télen is visszaköszön.

Korábbi cikkeink a témában:
Megéri vajon a Wi-Fi-s technológiákba invesztálni, érdemes terveznünk vele? A válasz határozott igen! Szakértőnk most induló cikksorozatával segíteni szeretnénk a kis- és középvállalkozásoknak, hogy a sikerük ne a Wi-Fi-n múljon.
Vezeték nélküli hálózatok kiépítése és fejlesztése könnyen szőnyeg alá söpört feladatként végzi. Ha nem fordítunk rá kiemelt figyelmet, itt követjük el az első nagy hibát! Szakértőnk cikksorozatának második részében rámutat, hogyan kerülhetjük el.
Minden rendszer csak annyira erős, mint amennyire a leggyengébb pontja. De mik a wi-fi hálózatok buktatói? Szakértőnk lépésről lépésre vezet végig minket a tudatos növekedés legfontosabb pontjain a vezeték nélküli hálózatos infrastruktúrában.

Egy tükör is keresztbetehet

Tükröződő felületek, Faraday kalitkák váratlan helyeken is felbukkanhatnak. Nagyobb vízfelületek, tükrök, fém tárolóeszközök könnyen elvághatják, vagy akadályozhatják a jeltovábbításunkat. Minden esetben érdemes alaposan átvizsgálni az AP által lefedendő területet.

Ápoljuk a jószomszédi viszonyt

Érdemes ápolni a jó szomszédi viszonyt és tisztában lennie, hogy mi folyik pontosan a fal túloldalán. Az ilyen módon rosszul skálázott eszközök interferenciája bizony érződni fog a saját hálózatunkon. Kiöregedett technológiák, pl.: egy AV transzmitter működése még a mai napig képes egy irodaház különböző szárnyainak Wi-Fi hálózatát elnémítani.

Tervezés nélkül bármikor összeakadhat

Pontos tervezés és előzetes felmérés nélkül elhelyezett vezeték nélküli AP-k összekuszálhatják a sugárzott frekvenciákat a különböző csatornákon. Az így összeakadt hálózat szintén a legrosszabbkor tudja megakasztani a vezeték nélküli adatforgalmat.

A fenti esetek nem a képzelet szüleményei! Mi már áldoztunk rá eleget, hogy más erőforrásait feleslegesen ne eméssze fel. Érdemes hát megfogadni ezeket az egyszerű tanácsokat és szükség esetén professzionális szakemberekhez fordulni. A bújtatott költségei az alkalmazottjainknak könnyen magasabb, mint egy igénybe vett szolgáltatásé.

Tóth Bence

projektmenedzser

[email protected]

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek