Mit keres egy cica a devizapiacon?

2018. október 09. kedd - 14:06 / piacesprofit.hu
  •    

Furcsa, vagy inkább egyedi nyelvezetet használnak a devizakereskedők, ugyanis mint annyi más szakmában, ennek a szakterületnek is megvan a maga sajátos szókészlete. Az OTP Treasury szakértői a legjellemzőbb kifejezéseket gyűjtötték csokorba, hogy ne érezzük magunkat kellemetlenül, ha a devizapiaci folyamatokról esik szó a társaságban. 

A bid-offer spread kifejezést a vételi és eladási árfolyam közötti különbségre használják. Ez az az összeg, ami a pénzváltók markát üti, ha ugyanazon időben azonos összegű külföldi valutát adnak el és vásárolnak meg.

A collateral nem a halál záloga, de így hívják az ügyletek mögé elhelyezett fedezetet. A kiírt opciók mögé is fedezetet szükséges elhelyezni, ez lehet cash, állampapír, vagy különböző értékeléssel bíró egyéb eszköz is.

De mit keres egy macska a devizapiacon? - Kép: Pixabay

De mit keres egy macska a devizapiacon? – Kép: Pixabay

A dead cat bounce is elsőre talán morbid hangzású, de jelen esetben arra a jelenségre vonatkozik, amikor egy erőteljesen eső trendben hirtelen javulás áll be, azonban ez csak ideiglenes, és ezt követően még lejjebb süllyed az árfolyam.

Elswappolni (és nem elhappolni) pedig devizát szokás, amikor is a jelenben eladják és egy jövőbeni időpontra veszik meg egy másik devizával szemben.

Mit kell tudni a devizás bankszámláról?
Mit kell tudni a devizás bankszámláról? Lehet egy gazdasági társaságnak csak devizás bankszámlája?

A görögök befolyásolják a görögöket. Ugyanis görögöknek hívják azokat a tényezőket, amelyek meghatározzák egy adott opció értékét, például a volatilitás (vega), vagy a spot érzékenységét (delta).

Ralizni nem csak autóval lehet. Abban az esetben mondják, hogy raliznak a piacok, vagy ralizik egy index, amikor rövid idő alatt nagymértékben emelkedik.

A [email protected] itt nem a virtual reality-re (azaz a virtuális valóságra) utal, hanem a value-at-risk rövidítése, amely a kockáztatott érték szakmai elnevezése. Ez az érték az adott valószínűség mellett a portfólió várható legnagyobb vesztesége.

Végül pedig, Carry tradernek azt szokás nevezni, aki a kamatkülönbözetre spekulál, vagyis aki az olyan ügyletekben érdekelt, ahol az eltérő alapkamatú devizák különbségeit használják ki. Például egy alacsonyabb alapkamatú devizán vesz fel kölcsönt, majd azt átváltva egy magasabb alapkamatú devizába, a különbség realizálásával nyereségessé válik az ügylet.

Miért gyengélkednek az illiberális gazdaságok?
Mintha egymás után dőlnének be az autokratikus államok gazdaságai: az orosz rubelválság után Törökország és Venezuela is bajba került. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy ugyanattól a betegségtől szenvednek-e az illiberális rezsimek, vagy elszigetelt esetekről van szó.