Milliárdokat szakítanak a szociális szövetkezetek

2016. augusztus 22. hétfő - 15:02 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt négy évben több mint ezerrel nőtt a működő szociális szövetkezetek száma Magyarországon, elsősorban a számukra kiírt uniós pályázatok miatt – derül ki az Opten Kft. céginformációs adataiból. Ez a trend valószínűleg 2016-ban is kitart, mivel idén szeptemberben indul a GINOP-5.1.3.-16 Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése című európai uniós pályázat.

Kép: Sxc

Kép: Sxc

A 2006. évi X. törvénnyel életre hívott új vállalkozási forma célja, a hagyományos profitszerzésen felül, a szövetkezeti tagok által kitűzött különböző közösségi igények (oktatási, kulturális, szociális, foglalkoztatási stb.) kielégítése. Jellemzően e szövetkezetekben hátrányos helyzetű csoportok (inaktívak, romák, fogyatékkal élők stb.) segítése és gazdasági aktivitásuk növelése áll a középpontban.

A cégadatokból megfigyelhető, hogy 2006 és 2012 között csak elenyésző számú szociális szövetkezet alakult. 2012-ben összesen 377 darab ilyen vállalkozás működött az országban, összesített árbevételük pedig alig haladta meg a 657 millió forintot. 2013-ban viszont jelentősen megugrott az újonnan alapított szociális szövetkezetek száma, köszönhetően a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében meghirdetett pályázatoknak. Az 1236 új alapítású szociális vállalkozással együtt 2013-ban már 1603 darab szociális szövetkezet gazdálkodott Magyarországon, 1,1 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel. A pályázatokban előírt 2 éves megvalósítási időszak miatt a lehívott uniós források a 2015-ös árbevételadatokban jelennek meg először. 2015-ben az ilyen cégformában működő vállalkozások árbevétele ennek köszönhetően 13,5 milliárd forintra emelkedett.

A szövetkezet lehet a kiút a közmunkából
A társadalmi vállalkozások fontos szerepet töltenek be a fenntartható gazdaságban, a kormányzat törekvései szerint pedig a szociális szövetkezetként működő kezdeményezések a közfoglalkoztatásból kivezető utat is jelenthetik. Valódi piaci sikereikhez fontos az együttműködés, ebben szövetség segíti őket.

Az idei évben, a Széchenyi 2020 program keretében feltételezhetően utoljára nyílik lehetőség a szektor számára nagy mennyiségű uniós vissza nem térítendő forrás megszerzésére. A már említett, GINOP-5.1.3.-16 pályázat keretében 6 milliárd forint kerül pályáztatásra. Hazai forrásból, a Nemzeti Foglalkoztatási Alap terhére pedig 9.4 milliárd forint támogatásra nyújthatnak be igényt az önkormányzati taggal rendelkező szociális szövetkezetek.

„A szektor számára a jövő nagy kérdése, hogy a rengeteg pályázati forrást sikerül-e hosszú távon gazdaságilag is fenntartható projektre felhasználni, ellenkező esetben a következő években a szociális szövetkezetek számának gyors csökkenését prognosztizálhatjuk” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

A sikeres társadalmi vállalkozás receptje
A társadalmi vállalkozások működéséhez éppúgy elengedhetetlen a jó üzleti terv és a fenntartható gazdálkodás, mint minden más cégnél. Ahhoz azonban, hogy társadalmi szerepüket is sikeresen betöltsék, még sok másra is szükség van. A sikerrecept számos eleme minden cég számára hasznos tanács!

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor