Mikor kell a közösségi adószám az alanyi mentes adózónak?

2019. június 25. kedd - 10:24 / piacesprofit.hu
  •    

Szükséges közösségi adószámot igényelnie az alanyi mentes adózóknak, ha közösségből szolgáltatást vesz igénybe, vagy a közösség irányába szolgáltatást nyújt? Az Írisz Office megadja a választ.

Mikor kell közösségi adószámot igényelnie az alanyi mentes adózóknak? A közösségi adószám igénylést már a szolgáltatás nyújtását vagy igénybe vételét megelőzően meg kell ejteni, értékhatártól függetlenül – írják az Írisz Office adótervezői. 

Mit is jelent ez?

Ha alanyi mentes minőségben igénybe veszünk közösségi szolgáltatást, az áfa mentes lesz, ami után Magyarországon kell megfizetni a szolgáltatás áfáját, amit ugyanakkor levonásba nem helyezhetünk. Tehát ha egy közösségi adóalany 100 000 Ft értékben nyújtott nekünk tanácsadói tevékenységet, akkor a 27 000 Ft áfát Magyarországon kell szerepeltetnünk az áfabevallásban, a közösségi adatszolgáltatásban, és azt be is kell fizetnünk.

Ugyanakkor, ha közösségi szolgáltatás értékesítést hajtunk végre, ami alapján (ÁFA TV. 37-49.§) a teljesítés helye külföld, úgy nem járhatunk el alanyi mentes minőségben, tehát a számlázásunkra a normál ÁFA alanyokra irányadó szabályok lesznek érvényben. A teljesítés így az „Áfa törvény területi hatályán kívüli” lesz. Ez a szabály egyben azt is jelenti, hogy a nevezett közösségi szolgáltatásnyújtás érdekében igénybe vett szolgáltatás vagy vásárolt termék után áfalevonási jog illet meg bennünket.

Mit nevezünk reprezentációnak?
A céges költségeknél egy gyakorta alkalmazott kitétel a reprezentáció. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével most ennek a fogalomnak ásunk a mélyére.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek