Miért drágább az e-könyv?

2018. február 03. szombat - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy elektronikus formában letölthető könyveket a forgalmazók drágábban kínálnak, mint azok nyomtatott változatait. A válasz a csalódott vevők panaszaira: a kétféle kiadvány önköltsége között nincs akkora különbség, mint gondolnánk.

Legutóbb az okozott például feltűnést a német könyvpiacon, hogy a Harvard Egyetem egy ismert professzorának keresett könyve a kereskedelempoltikáról az Amazonon kemény kötésben 17.50 dollárba került – e-könyvben letöltve viszont már 22.80–ba.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A meglepő különbség oka után érdeklődőket a szakma illetékesei  arról tájékoztatták, hogy egyrészt a tudományos munkákat általában többen vásárolják letöltésre, mint papíron – egyébként pedig nincs igazán jelentős különbség az önköltségnél. A kiadó fő kiadásai a szerző tiszteletdíja mellett a lektorálás, adott esetben a fordítás, valamint a marketing és a forgalmazás, míg a könyvek kinyomtatása csak 10 százalék alatt szerepel a költségekben.

Ugyanakkor az elektronikusan árusított kiadványok tárolása, a letöltés biztosítása, szerverek működtetése vagy bérlése ugyancsak költségekkel jár.

(Forrás: Die Welt)

 Rossz bőrben a könyvkiadás
Az elmúlt 5 évben a magyarországi könyvkiadói piac szereplőinek száma és az általuk elért nettó árbevétel is folyamatosan csökkent. A 2016-os évre vonatkozó pénzügyi beszámolók vizsgálata szerint a negatív trend tavaly sem tudott megfordulni – nyilatkozza Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.
Info & tech
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor