KATA sem örök

2017. augusztus 22. kedd - 06:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény alapján az egyéni vállalkozó tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti. Ennek bejelentésére az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

A szüneteléssel a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint adózó (katás) adóalanyok is élhetnek. Amennyiben az egyéni vállalkozó tevékenységét szüneteltetni kívánja, köteles azt a változás-bejelentési űrlapon a nyilvántartást vezető szervnél bejelenteni, amely a szünetelés tényét és kezdő időpontját az egyéni vállalkozók nyilvántartásába bejegyzi.

A  szünetelés kezdő napja a bejelentést követő nap.

fiatal nő íróasztal fölé görnyed

Kép:Pexels

Itt nem működik az az egyablakos rendszer

Ugyanakkor a katás adóalanyok egyéni vállalkozási tevékenység szüneteltetésének bejelentésénél nem működik az egyablakos rendszer, mert ha a katás egyéni vállalkozó csak itt jelenti be a szüneteltetést, akkor a NAV továbbra is várja tőle a kisadózó vállalkozások tételes adóját.

A vonatkozó jogszabály szerint a kisadózó vállalkozás a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig köteles bejelenteni azt, ha a tárgyhónapra vonatkozóan szünetelés miatt a kisadózó után nem keletkezik tételesadó-fizetési kötelezettsége.

Nem kell a bejelentést havonta megismételni abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó tevékenységét szünetelteti – azaz kizárólag a szüneteléssel érintett első hónapra vonatkozóan áll fenn bejelentési kötelezettség –, tekintettel arra, hogy a kötelezettség módosítását a rendelkezésre álló adatok alapján az állami adó- és vámhatóság hivatalból végzi el.

A bejelentést a „Webes ügysegéden” kell megtenni!

(Forrás: Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.)

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor