Hogyan változik a minimálbér és garantált bérminimum 2019-ben?

2019. január 07. hétfő - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Hatályba lépett az idei kötelező legkisebb munkabért tartalmazó kormányrendelet, aminek értelmében 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege is.

Hatályba lépett az idei kötelező legkisebb munkabért tartalmazó kormányrendelet a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről. A részleteket megtudhatjuk az Írisz Office adótervezőinek összeállításából.

A minimálbér a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére 2019. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén bruttó 149 000 Ft, kedvezmények nélkül nettó 99 085 Ft.

Ettől eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben, teljes munkaidőben alkalmazott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum összege bruttó 195 000 Ft, kedvezmények nélkül nettó 129 675 Ft.minimálbér-garantált-bérminimum-2019

Részmunkaidő esetén a meghatározott havi, heti és napi összegeket a munkaidő mértékével arányosan kell figyelembe venni.

A rendelkezéseket először a 2019. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.minimálbér-garantált-bérminimum-alakulása-2012-2019-diagram2

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Jár-e kedvezmény a KATA-s diáknak?
Milyen kedvezményt kaphatnak a KATA-s diákok, milyen szabály vonatkozik rájuk, ha szüneteltetik tanulmányaikat. Erre válaszolt a Reggeli egyperces összeállításban az Írisz Office.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek