Hogyan háríthatom át a partneremre a repülőjegy költségét?

2019. április 25. csütörtök - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Hogyan hárítható át a költség, mi az eljárás, ha az együtt utazó üzleti partnerek egyike mindenkinek megvette a repülőjegyet. A nem is annyira egyszerű kérdésre a Reggeli egyperces összeállítás ad választ.

Hogyan háríthatom át a partneremre a repülőjegy költségét? Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy másként kell kezelni a bel- és a külföldi útszakaszt. Az Írisz Office adótervezői megoldják a kérdést.

Gyakori, hogy partnerek együtt utaznak, és ezért az egyikük vásárolja meg a jegyeket, amit azonban valahogy át kell hárítani a valós költségviselőre, ráadásul úgy, hogy sok esetben a repülőjegy beszerzését igazoló számla nem áll rendelkezésre.

Ebben az esetben a számlázandó tételt két felé kell bontani (a megtett út hossza alapján érdemes):

  • a magyarországi szakaszt „Az áfa tv. 105. §-a alapján adómentes” felirattal ellátva adómentesen;
  • a külföldi szakaszt „Az áfa tv. területi hatályán kívül nyújtott szolgáltatás” felirattal kell ellátni, és szintén adómentesen számlázni.

Így máris jogszerűen továbbhárítható a repülőjegy költsége, legyen a végső költségviselő akár magánszemély, akár gazdasági társaság.

Ha oda-vissza utat is számlázzuk, az eljárás azonos, tehát csak a belföldön és a külföldön tett utakat kell elkülöníteni egymástól.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Hány alkalmi munkavállaló foglalkoztatható, ha nincs alkalmazott
Egyszerűsített foglalkoztatotti jogviszonyban egy létszámmal nem bíró vállalkozás maximum 1 főt foglalkoztathat. A szabályozás részletei kiderülnek a Reggeli egyperces összeállításunkból.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek