Ha anya dolgozni megy…

2014. június 17. kedd - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

A nők megváltoznak, amikor gyerekük születik. Ez a munkáltatók szempontjából nem előny annyiban, hogy nyilván nem a karrier áll az első helyen. Ugyanakkor az, hogy megértőbbé, hatékonyabbá és többek között kiváló logisztikussá válnak, az őket alkalmazó cégek számára is előny.

Kép:archív

A Tárki felmérése szerint, a jelenleg gyesen, gyeden lévő nők mindössze felének (49 százalékának) van olyan munkahelye, ahova vissza tud térni a szülési szabadság után. A kifejezetten kismamáknak szóló álláshirdetéseket böngészve az interneten azt láthatjuk, hogy azok döntő része otthonról végezhető, internetes munka. Ez elgondolkodtató. Aki hosszabb időt töltött el otthon gyermekeivel, talán egyetért azzal, hogy az éjjel, vagy a gyermek alvásidejében végzett munka, amely során nem sikerül kimozdulni otthonról, csak még inkább beragadni a „kisszobába”, bizony nem álommunka. (Azért, hogy a kolléga visszatérése zökkenőmentes legyen a korábbi munkahelyre a főnök nagyon sokat tehet. Szakértőnk ad tippeket!)

Egyre több kismama dönt úgy, hogy vállalkozóként tér vissza a munkaerőpiacra. Nekik itt adunk némi segítséget.

Miért nem szeretnek a munkáltatók kisgyermekes anyukát alkalmazni? Ismerjük be: egy-egy „lázas a gyerekem” tartalmú váratlan reggeli telefonhívás például sokat tesz a negatív hozzáállás kialakulásában. A gyermekvállalással azonban számos pozitív munkavállalói érték, kompetencia is kialakul, fejlődik a nőkben!

Az erősségekre építsünk

A kisgyerekes, főleg a többgyermekes anya kiváló logisztikus, jól elsajátította ezt a kompetenciát az iskola és különórák, étkezések és szórakoztatás megszervezésében. Minél több a gyermek, annál több a probléma, ezért a kisgyermekes anya kiváló problémamegoldó képességgel rendelkezik, időgazdálkodása vetekszik egy topmenedzserével, munkáját pedig kizárólag kitűnő rendszerszemlélettel tudja elvégezni. Kiválóan kezeli a váratlan helyzeteket, kreatív megoldásokat talál, amelyet a hisztis gyerekek leszerelése közben sajátított el. Stressz tűrése rendkívül magas, és a legjobb az ügyfél-elégedettség terén, mivel minden idegszálával arra törekszik, hogy környezete kiegyensúlyozott és elégedett legyen vele és a munkájával. És még valami: a legtöbb kisgyerekes anya akar dolgozni, motivált mind anyagi, mind önmegvalósítási oldalról.

Nőkkel sikeresebb
Számos tanulmány igazolta, hogy válság idején a nők által irányított vállalkozások versenyképesebbek és könnyebben túlteszik magukat a nehézségeken. A jelenlegi viszonyok között egy vállalatnak szüksége lenne azokra az értékekre, amelyeket a női vezetők jelentenek a cégnek. „Az érzelmi intelligencia, az együttműködési készség és igény jelentősen felértékelődött, és ezért a női vezetők olyan többletet hoznak a vállalat számára, ami kimutatható pénzügyi előnyökkel jár.

Karrier pszichológiai alapokon

Férfiak és nők agya között mindössze egy százalék eltérés mutatkozik, ez az egy százalék viszont sok mindenre magyarázatot ad. Pszichológusok vizsgálata szerint a férfiak inkább a célratörő, a nők pedig az érzelmesebb, kifejezőbb kommunikációt használják. Gondolja csak át, Ön hogyan kérne útbaigazítást egy ismeretlentől az utcán? Amennyiben Ön férfi, akkor bizonyára rövid és lényegre törő lesz: „Jó napot, merre találom az állomást?” A nők ellenben először részletesen felvezetik a szituációt, amelybe kerültek, majd ezután térnek rá mondandójuk lényegére. Ösztönösen ráéreznek, hogy először az embert kell megszerezniük, és csak utána az áhított információkat.

Az üzleti élet fontos része a problémamegoldás, a kapcsolatok és a kommunikáció, s mindhárom területen megfigyelhető, hogy a nők empatikus viselkedésével szemben a férfiak versengése áll. A további kutatások azt mutatták, hogy a nők munkahelyválasztásánál első helyen az emberek és a környezet, az őket körülvevő közeg áll, míg a férfiak esetben a három legfontosabb szempont a magány, a pénz, és a függetlenség.

Ahol gondoskodni kell, ott a nőké a terep

„Megbecsüljük és értékeljük, hogy a nők teherbíróbbak, precízebbek, szorgalmasabbak és nem utolsósorban érzékenyebbek, empatikusabbak és kedvesebbek, mint a férfiak. Mi tudjuk, hogy ahol gondoskodásra van szükség és emberekkel kell foglalkozni, ott a nők ügyesebbek.” – summázza Szegedy Péter, az Openhouse szakmai igazgatója. Céljuk, hogy megtalálják a tanulni kész, helyismerettel rendelkező, gyakorlatias, magas fokú empátiával és jó szervezőkészséggel rendelkező szakembereket. De a munkába való visszatérést követően a szakmai tudás frissítése mellett legalább olyan fontos, hogy a munkavállaló az otthoni és a munkahelyi teendői között megtalálja az egyensúlyt, amelyet a rugalmas munkaidő és az innovatív környezet is támogat.

Hogy „adjuk el” a gyereket
Csapó Gábor, a MuKi munkaerő-piaci tanácsadója a szülői önértékelést és a szülői kommunikáció nehézségeit emelte ki. Véleménye szerint sok szülő követi el azt a hibát, hogy az állásinterjún is önmaga hiányosságaival és a gyes-en, gyed-en töltött időszakkal foglalkozik. „Az állásinterjún nem kell beszélni a gyerekekről, és az önéletrajzban nem minősül szakmai tapasztalatnak az, hogy valaki gyes-en van.’ A gyermek kérdése az interjú alatt félelemként jeleik meg, holott ez egy értékesítési feladat: a szülőnek el kell tudni adnia magát, és azt érdemes hangsúlyoznia, hogy milyen hozzáadott értéket tud adni a cégnek. Nem mint édesanya, hanem mint tettre kész munkavállaló.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek