Cafeteria 2018: így lehet adómentes a biztosítási díj térítése

2018. február 14. szerda - 08:09 / piacesprofit.hu
  •    

Hogyan tudja a munkáltató a munkavállaló által kötött kockázati biztosítás díját adómentesen téríteni a béren kívüli juttatások, azaz köznapi nevén a cafetéria rendszer keretében?

Az Szja. tv. 1. számú mellékletének 6.3. pontja értelmében adómentesnek minősül a kockázati biztosítás más személy által – ugyanazon díjat fizető személy által ugyanazon biztosítottra tekintettel – havonta a minimálbér harminc százalékát meg nem haladóan fizetett díjra (2018-ban havonta 41 400 Ft/fő mértékig) – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Bért vagy cafeteriát?
Bármelyik vállalati felmérést nézzük – készüljön a kkv-k vagy a nagyvállalatok körében –, a cégek többsége a munkaerő-piaci helyzetet említi 2018 legnagyobb problémájának. Vajon pusztán a bérek emelése megoldja a kihívást?

A munkáltató, a munkavállalók által kötött kockázati biztosítás díjának átvállalását csak díjfizetőként teheti meg adómentesen. A biztosító társaságok gyakorlata e témában eltérő, vagy a biztosítási szerződés módosítása keretében válik a munkáltató díjfizetővé, vagy egy, a biztosítóval kötött külön megállapodás alapján.

Ha a munkáltató a munkavállalóknak térítené meg a megfizetett biztosítási díjat a biztosítási kötvény, vagy a befizetésről szóló bizonylat alapján a munkavállalóknak az Szja. tv. 4. § (2) bekezdésének c) pontja és az Szja. tv. 2. § (6) bekezdése alapján munkaviszonyból származó jövedelme keletkezne.

Cafeteriából is lehet fizetni a Diákhitelt
Idén már a cafeteriából is törleszthető a diákhitel, amely havonta legfeljebb a minimálbér 20 százaléka, 27 600 forint lehet. Ez a cafeteria elem kizárólag a diákhitel kiegyenlítésére fordítható, a törlesztési kötelezettség az aktív hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban lép életbe.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor