Az építőipar bízik leginkább a növekedésben

2019. augusztus 07. szerda - 14:13 / piacesprofit.hu
  •    

Másfél év alatt felére csökkent a hazai nagyvállalatok növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index. A mutató a nagyvállalatok eddigieknél jóval óvatosabb optimizmusát tükrözi.

A várakozások a 4-10 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek körében a legmagasabbak, míg a szektorok közül az ipari, építőipari vállalatok látják legpozitívabban a következő egy évet.

Kép: Leier Hungária

Kép: Leier Hungária

A K&H a hazai, 2 milliárd feletti éves árbevételű nagyvállalatok körében végzett felmérése szerint egyre óvatosabb optimizmus jellemzi a szektort. Ez összecseng az OECD lassuló gazdasági növekedést valószínűsítő előrejelzésével, amely szerint idén 3,9%, jövőre pedig 3%-os lehet a magyar GDP-növekedés – mondta el Patrick Van Overloop, a bank üzleti ügyfelekkel foglalkozó vezetője. A vállalatok továbbra is saját helyzetükre vonatkozóan pozitívak, annak ellenére, hogy a vállalati részindex 12-ről 10 pontra süllyedt. Ezzel szemben a gazdasági környezettel kapcsolatban inkább negatívak, a makrogazdasági részindex ugyanis mérséklődött – tette hozzá Patrick Van Overloop.

A várakozások általában a cég méretével párhuzamosan nőni szoktak, most

Meglepő fordulat jöhet az építőiparban
Hosszú, meredek emelkedés után 2019 második negyedévében több céginformációs mutató is az építőipari lendület csökkenését vetíti előre – az Opten céginformációs szolgáltató szerint. Mind építőipari termelés oldalon, mind cégalapítási oldalon hozott meglepetéseket az április-június közötti időszak.

azonban nem ez jellemzi a szektort. A vállalat saját helyzetét és kilátásait jelenleg a 4-9,9 milliárd forint közötti éves árbevételű vállalatok vezetői vélik a legjobbnak, és egyedül az ő várakozásaik javultak (12 pont). Ezzel szemben a 2-3,9 milliárd éves árbevételű cégek és a 10 milliárd feletti éves árbevételű vállalatok várakozásai közel azonos szintre mérséklődtek az előző negyedévhez képest. Ha azonban a makrokörnyezettel kapcsolatos várakozásokat nézzük, minél nagyobb a cég árbevétele, annál kedvezőbben ítélik meg a gazdaság jövőbeni alakulását.

A méret mellett a tevékenységi kör is nagymértékben meghatározza a jövőbeni várakozásokat: jelenleg az ipari cégek a legoptimistábbak, miközben a szolgáltató és kereskedelmi szektor ennél jóval visszafogottabban látja a következő egy évet.