5 tipikus hiba, amit könnyen elkerülhetünk hitelfelvételkor

2016. április 10. vasárnap - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

Az ingatlanvásárlást csak nagyon kevesen tudják megoldani hitel nélkül, és sajnos sokan csapdahelyzetbe manőverezik magukat a szerződés aláírásánál. Íme, néhány tipikus baklövés, amelyeket könnyen elkerülhetünk egy kis odafigyeléssel!

Az alacsony kamatkörnyezet és a CSOK-hatására felfutó lakáshitelezés, a megnövekedett lakossági kölcsönfelvételi kedv időszakában a fogyasztóknak változatlanul célszerű körültekintően kiválasztani a számukra leginkább megfelelő jelzáloghitelt. A szerződéskötés előtti kötelező, a részletes feltételekről szóló közérthető tájékoztatás, a futamidő alatti szerződésmódosítások szigorú fair banki korlátozásai és a jövedelemmel és ingatlan értékével arányos jelzáloghitelek elbírálási, adósságfék szabályozása egyaránt a korábbinál átláthatóbb, és biztonságosabb feltételeket tesznek lehetővé az adósoknak. Ennek ellenére még mindig sokan bakiznak a hitelfelvételkor: megmutatjuk a leggyakoribb hibákat a GDN Ingatlanhálózat blogjának segítségével.

hitelszazaleksxc

Csak akkor tegyünk le foglalót, ha már pontosan tudjuk, hogy mennyi hitelt kapunk!

Ne tippeljünk, ne találgassunk, beszéljünk inkább egy szakértő hitelügyintézővel! Ők ugyanis ismerik a bankok hitelezési gyakorlatát, el tudnak indítani egy előzetes elbírálást, tehát sokkal pontosabb összeget tudnak mondani, így tisztában leszünk azzal, meddig nyújtózhatunk, meddig ér a takarónk vagyis mekkora lesz a hitelünk.

Kérdezzünk rá a járulékos költségekre!

A THM-et már a hirdetéseken elolvashatjuk és a havi törlesztő összege lesz az első, amit kiszámoltatunk. Ugyanakkor a hitelbírálati díj, az értékbecslés és még egyéb költségek is felmerülhetnek a kölcsön igénylése során, amelyekkel jó, ha már az elején tisztában vagyunk.

Az előtörlesztés drágább lett, a hitelkiváltás olcsóbb
Március 21-től megváltozott a jelzálog fedezettel bíró lakáscélú és szabad felhasználású hitelek elő- és végtörlesztésére vonatkozó törvényi szabályozás. Az előtörlesztés drágább lett, a hitelkiváltás olcsóbb a Bankmonitor.hu piacfelmérése szerint.

Ne hagyatkozzunk netes kalkulátorokra!

Sok intézmény tesz ki honlapjára színes-szagos, látványos hitelkalkulátorokat. Ezek tájékozódni se mindig jók, döntést hozni az itt kapott adatok alapján pedig komoly hiba. Nézelődjünk, kattintgassunk, de ha komolyra fordul a dolog, akkor irány a szakértő, amit ő mond azt el is hihetjük.

Ne csak egy bankban érdeklődjünk!

Lehet a legjobb szándékú és legkedvesebb banki alkalmazott akivel találkozunk,  azt mégsem fogja tanácsolni, hogy menjünk át a szomszédba és adjuk be ott az igénylésünket, mert a konkurencia jobb kondíciókkal ad most hitelt. Érdemes független hitelközvetítővel konzultálnunk, így ugyanis több pénzintézet ajánlatai kerülnek elénk.

Vadásszunk le akciókat!

A bankok is szoktak kedvezményeket adni vagy egy-egy kampányban bizonyos díjakat elengedni. Ezekkel érdemes tisztában lenni, hiszen akár százezres megtakarítást is hozhatnak.

Nagyobb szigor a jelzálognál
A felelős és átláthatóbb hitelezést támogatják a fogyasztói hitelfelvételt érintő új, márciusi jogszabályváltozások, amelyek – többek között – a korábbinál szélesebb körű ügyfél tájékoztatást követelnek meg a pénzügyi intézményektől. A jelzáloghiteleseknek szerződéskötés előtt az eddiginél részletesebb, személyre szóló tájékoztatást is kell adni, módosultak a jelzáloghitel kereskedelmi kommunikációjára, az előtörlesztésre vonatkozó előírások, s megtiltották az árukapcsolást.